Platnosť niektorých testov by sa v ČR mohla skrátiť na deň. Meniť chcú aj karanténu

TA3 TASR
14.10.2021 11:45

Česká vláda zvažuje skrátenie platnosti testov na koronavírus. Kratšia by mohla byť aj karanténa ukončená PCR testom. Karanténne opatrenia by sa mohli v ČR meniť od 25. októbra, o novej podobe pravidiel však zatiaľ nebolo rozhodnuté. Detaily má české ministerstvo zdravotníctva predstaviť v piatok.

Platnosť niektorých testov by sa v ČR mohla skrátiť na deň. Meniť chcú aj karanténu
TASR/AP

Český premiér Andrej Babiš sa vo štvrtok vyjadril, že platnosť antigénových testov by sa mala skrátiť na 24 hodín a platnosť PCR testov na 72 hodín. Rezort zdravotníctva príslušný návrh podľa neho predloží na prerokovanie vláde v pondelok, informoval český Deník N.

O možnom skrátení platnosti testov na koronavírus už rokovala česká Rada vlády pre zdravotné riziká. Vo štvrtok to uviedla hlavná hygienička Pavla Švrčinová. Ak sa situácia podľa nej zhorší, nezaočkované osoby by mohli mať obmedzený vstup na niektoré akcie. V prípade ďalšieho zhoršenia pandemickej situácie by mohlo podľa Švrčinovej dôjsť aj k ukončeniu uznávania antigénových testov. "Môžeme ísť aj touto cestou, ale zatiaľ to nie je na stole," povedala Švrčinová podľa portálu Novinky.cz.

Miloslav Ludvík, riaditeľ Fakultnej nemocnice v Motole v rozhovore pre spravodajskú televíziu ČT24 vo štvrtok predpoludním povedal, že nepredpokladá dramatické zhoršovanie pandemickej situácie v ČR. Zároveň však dodal, že všetko sa bude odvíjať od počtu zaočkovaných ľudí. Väčšinu hospitalizovaných pacientov v pražskom Motole podľa neho tvoria nezaočkované osoby. V Česku za stredu pribudlo 1497 prípadov koronavírusu. V nemocniciach aktuálne leží viac ako 400 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok