Po očkovaní padli ako kabele? Vedci opravili Ficove, Blahove a Pellegriniho výroky o vakcínach

TA3
14.10.2021 11:40

Opoziční lídri na Slovensku sa vyhýbajú očkovaniu a patria k najvplyvnejším hlasom, ktoré spochybňujú vakcíny. Ministerstvo zdravotníctva sa preto obrátilo na renomovaných vedcov, aby opravili niektoré výroky politikov o očkovaní.

Robert Fico rúško (1140px) TASR/Martin Baumann
TASR/Martin Baumann

Ficove strašenie

„Poznám aj smrteľné prípady z vlastnej rodiny, keď ľudia po očkovaní padli ako kabele,” povedal Robert Fico, predseda opozičného Smeru-SD minulý mesiac.

Podľa vedca a biochemika Pavla Čekana je nezodpovedné a nevhodné strašiť ľudí príbehmi, ktoré sa nedajú overiť a nemajú kontext. „Netuším, o akom prípade pán Fico hovorí, nevieme to verifikovať. Nevieme, o koho išlo, či sa to skutočne stalo a ak sa aj niečo podobné udialo, či to malo akýkoľvek súvis s očkovaním," vyjadril sa. 

Čekan dodal, že úmrtí, ktoré majú dokázaný súvis s očkovaním, je len minimálne množstvo. Pripomenul, že vakcíny sa používajú na celom svete. "Na Slovensku máme doteraz potvrdené štyri úmrtia, kde bol po pitve preukázaný možný alebo pravdepodobný súvis s očkovaním. Do dnešného dňa zomrelo na Slovensku na Covid-19 12 752 ľudí a celkovo v súvislosti s covidom viac ako 15 250 ľudí,” zhrnul vedec.

Blaha o vedľajších účinkoch

„Hovorili, že vakcína nemá vedľajšie účinky. Len na Slovensku je k dnešku hlásených vyše 1000 závažných prípadov, medzi ktoré patria infarkt či mozgová príhoda. A aj smrť. Mňami.” Tento výrok patrí Ľubošovi Blahovi, poslancovi za Smer.

Boris Klempa, virológ z Biomedicínskeho centra SAV pripomenul, že žiadna štátna inštitúcia či relevantní vedci nikdy nehovorili o tom, že by vakcíny nemali mať vedľajšie účinky. "Naopak, od začiatku sa starostlivo skúmajú a otvorene komunikujú vedľajšie účinky vakcín proti Covidu. Vďaka tomu vieme, že vakcíny sú bezpečné," zdôraznil virológ.

Virológ potvrdil, že ŠÚKL eviduje viac ako 1000 podozrení na závažné vedľajšie účinky vakcín pri takmer 2,5 miliónoch zaočkovaných. "Slovo “podozrenie” je tam dôležité, pretože do tohto čísla sa ráta všetko, čo ľudia nahlásia. Nie všetko z toho však má skútočnú súvislosť s očkovaním," vysvetlil.

Klempa pripomenul, že na Slovensku s covidom skončilo v nemocnici viac ako 50 000 ľudí a mnohí z nich majú dlhodobé následky: "Je to neporovnateľné riziko oproti zriedkavo sa vyskytujúcim závažným vedľajším účinkom vakcín. Ale hlavne chcem zdôrazniť, že žiadnu lepšiu alternatívu, ako si zásadne znížiť riziko ťažkého priebehu, jednoducho nemáme.” 

Pellegriniho imunita

„Najnovšie štúdie ukazujú, že ľudia, ktorí prekonali Covid aj s príznakmi, majú pravdepodobne vyššiu imunitu ako dvakrát zaočkovaní,” vyjadril sa Peter Pellegrini, predseda strany Hlas-SD. 

V čom spočíva rozdiel medzi vakcínou a prekonaním covidu, vysvetlil Miloš Jeseňák, imunológ a primár Oddelenia klinickej imunológie a alergológie: „Je pravdou, že prekonanie infekcie zabezpečuje pomerne slušnú ochranu proti ochoreniu Covid-19. Na porovnateľnej úrovni ju dokážu zabezpečiť aj vakcíny, avšak bez riskovania následkov Covid-19."

Imunológ doplnil, že s odstupom času po očkovaní klesá ochrana (avšak pretrváva vysoká miera ochrany proti ťažkému priebehu covidu a úmrtiu), ochrana však postupne klesá aj po prekonaní infekcie, a to najmä vo vzťahu k nových genetickým variantom vírusu. 

"Citovaná štúdia z Izraela potvrdila výbornú ochranu po prekonaní, aj po očkovaní. Avšak v prípadoch, kedy došlo k infekcii dávnejšie počas prvej vlny a na začiatku druhej vlny, miera ochrany už nebola až taká výrazná, ako pri prekonaní Covidu tento rok. Najlepšie chránení boli tí, ktorí aj prekonali infekciu a neskôr sa dali zaočkovať," vysvetlil jeseňák.

Jeseňák zdôraznil, že v prípade verejne známych osôb nejde len o ich individuálnu mieru imunity. "Očkovanie politických lídrov je dôležité aj ako pozitívny signál pre ľudí, ktorí im dôverujú," povedal. "Verejne známe osoby, ktoré prezentujú negatívny alebo nejasný postoj k očkovaniu, prispievajú k pomalému tempu očkovania a žiaľ ohrozujú zdravie tých, ktorí im veria,” kritizuje lekár.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok