20 zaujímavých pôdopokryvných rastlín, časť II.

20 zaujímavých pôdopokryvných rastlín Iberka vždyzelená, foto: Pixabay

Predstavujeme vám ďalšie z 20 zaujímavých pôdopokryvných rastlín, ktoré vedia vyčariť farebné koberce vo vašej záhrade.

20 zaujímavých pôdopokryvných rastlín, časť II.

Niekoľko plazivých rastlín sme vám predstavili v predchádzajúcom článku. Zoznam však zďaleka nekončí. Tu sú ďalšie z nich.

20 nádherných pôdopokryvných rastlín do vašej záhrady

Tymián plazivý

Táto pôdopokryvná rastlina je nádherná a nenáročná trvalka, ktorej nevadí skalnatá pôda. Tymián plazivý preferuje plné slnko. Nepoužívajte túto rastlinu ako náhradu trávnika.

Rozchodník

Nenáročný rozchodník by sme určite nemali vynechať, keď je reč o zaujímavých pôdopokryvných rastlinách. Existujú rôzne jeho variácie, ktoré zaujmú nielen kvetmi, ale aj listami. Ide o suchomilnú rastlinu, ktorá bude úspešne rásť aj na živiny chudobných pôdach a skalničkách.

20 zaujímavých pôdopokryvných rastlín.
Rozchodník, foto: Pixabay

Čistec vlnatý

Táto pôdopokryvná rastlina je ideálna pre skalky alebo oblasti s kamenistou pôdou. Ak máte na dvore miesto, kde sa zdá, že nič nerastie, zasaďte tam čistec vlnatý.

20 zaujímavých pôdopokryvných rastlín, časť II.
Čistec vlnatý, foto: Pixabay

Rebríček plstnatý

Rebríček plstnatý je nenáročná trvalka, ktorá kvitne od júna do júla žiarivo žltými drobnými kvetmi lákajúcimi opeľovače. Môžete ju pokojne vysadiť aj do kamenistej pôdy.

Delosperma

Delosperma alebo inak poludňovka predstavuje ďalšiu krásnu skalničku nízkeho vzrastu. Vytvorí pekné koberce kvetov rôznych farieb.

Taričník skalný

Taričník vás poteší zlatými kvetmi, ktoré kvitnú až 6 týždňov. Obľubuje piesočnatú až suchú pôdu. Keďže nemá rád príliš vlhkú pôdu, nemusíte si robiť starosti s jeho zavlažovaním.

Taričník skalný
Taričník skalný, foto: Pixabay

Iberka vždyzelená

Stálezelená rastlina je tiež obľúbenou skalničkou, ktorá poteší bielymi kvetmi. Rastie na priamom slnku alebo v polotieni. Iberka nemá rada ťažkú, ílovitú pôdu alebo mokré korene.

Pupočník ázijský

Pupočník (Centella Asiatica) býva mnohokrát považovaný za burinu, pretože má tendenciu rýchlo sa šíriť. No napriek tomu môže byť jednou z mála možností výsadby na mokrých miestach s premočenou pôdou. Navyše je táto rastlina liečivá a pre obsah kolagénu pomáha hlavne pri kožných ochoreniach.

Pupočník ázijský
Pupočník ázijský, foto: Pixabay

Skalná ruža

Za zaujímavú pôdopokryvnú rastlinu možno považovať aj skalnú ružu. Je najbežnejšou skalničkou, tak preto ju netreba obzvlášť predstavovať.

Zbehovec plazivý

Zbehovec plazivý predstavuje ideálne riešenie v prípade, ak máte tienistú záhradu. Upúta nádhernými kvetmi indigovej farby. Táto rastlina prežije takmer všetko okrem suchej pôdy.

Machovička šidlovitá

Túto kobercovú trvalku môžete zasadiť na miesta, kde chcete vytvoriť nízky plazivý porast. Dokáže dokonca pokryť aj kameň. Machovička sa môže pestovať i v kvetináči a kvitne bielymi alebo žltými drobnými kvietkami.

Ranostaj pestrý

Ranostaj pestrý je trvácna pôdopokryvná bylina, ktorá preferuje dobre zavlažovanú pôdu. Ranostaj kvitne fialovými kvetmi a jeho listy pripomínajú papraď.

Veronika plazivá

Veronika kvitne v lete viac ako štyri týždne fialovými kvetmi, voňajúcimi po mede. Nemá rada vlhkú pôdu, preto je vhodná ako výplň v prírodných kamenistých chodníkoch alebo na okraje záhonov.

Skalník plazivý

Skalník plazivý alebo inak vrbolistý sa radí určite medzi zaujímavé pôdopokryvné rastliny. Vždyzelený ker poteší úzkymi kopijovitými tmavozelenými listami a červenými bobuľami, ktoré sa objavia začiatkom leta. Môže rásť na plnom slnku alebo v polotieni a potrebuje dobre priepustnú pôdu.