Znaky potravinovej intolerancie. Týchto 5 určite neprehliadnete

TA3/bd
14.10.2021 09:00

Aj keď sa často zamieňa potravinová intolerancia a potravinová alergia, sú odlišné. Alergia vzniká, keď váš imunitný systém reaguje na zložku, ktorú považuje za škodlivú a bojuje proti nej. Potravinová intolerancia je oveľa bežnejšia. Je reakciou vášho tráviaceho systému, keď jete alebo pijete niečo, čo vaše telo nevie dobre stráviť. Hoci potravinová intolerancia môže byť bolestivá a nepríjemná, nie je potenciálne život ohrozujúca, ale potravinová alergia môže byť.

Znaky potravinovej intolerancie. Týchto 5 určite neprehliadnete
FreePik

1. Nadúvanie a plynatosť

Nadmerné nadúvanie a plyny patria medzi najbežnejšie príznaky potravinovej intolerancie. Po veľkom jedle s vysokým obsahom vlákniny je bežné malé nadúvanie. Ale keď sa tieto príznaky stanú nepríjemnými alebo bolestivými a vyskytnú sa zakaždým, keď zjete určité jedlo, môžu naznačovať potravinovú intoleranciu.

Obyčajne práve nadúvanie je znakom intolerancie laktózy alebo neschopnosti úplne stráviť cukor (laktózu) vo výrobkoch z kravského mlieka. Ak je príčinou nadúvania laktózová intolerancia, bolí vás brucho niekoľko hodín aj po konzumácii jogurtu, syra či zmrzliny. 

2. Bolesť žalúdka

Bolesť žalúdka môže byť spôsobená prílišným nadúvaním a plynatosťou, ktoré na neho tlačia. Líši sa od človeka k človeku, ale keď je spôsobená neznášanlivosťou potravy, zvyčajne sa prejavuje ako kŕče v strede brušnej steny a v podbrušku.

Bolest FreePik

3. Hnačka

Keď vaše telo nemôže stráviť niektoré potraviny, hnačka je typickým vedľajším účinkom. Preto je bežným znakom toho, že by ste mohli byť citliví na jedlo, ktoré ste práve zjedli. Ak máte po jedle hnačku často, môžete mať pri niektorých potravinách zhoršenú funkciu trávenia. Pravdepodobnými vinníkmi je laktóza alebo lepok. Ale nie sú jediní.

4. Bolesť hlavy

Aj keď to môže znieť prekvapivo, aj bolesť hlavy je znakom potravinovej intolerancie. A v závažných prípadoch môže dokonca vyvolať migrénu. Protilátky proti imunoglobulínu G (IgG) sú najbežnejším typom protilátok vo vašej krvi. Keď zjete niečo, čo vaše telo považuje za hrozbu, uvoľní tieto protilátky do krvného obehu. 

5. Únava

Zjedli ste niekedy niečo a cítili ste sa hneď potom veľmi unavení? Aj keď za to môže zrážka cukru v krvi, niekedy môže byť pocit únavy znakom potravinovej intolerancie. Keď jete jedlá, ktoré vaše telo nedokáže spracovať, nadobličky produkujú kortizol (stresový hormón), ktorý pomáha bojovať a znižovať podráždenie a zápaly. Práve to môže spôsobiť únavu.

migrena FreePik

Bežné potravinové intolerancie

Laktóza

Intolerancia na laktózu (druh cukru nachádzajúceho sa v mliečnych výrobkoch) je najčastejším typom intolerancie. Pri intolerancii laktózy môže byť v závislosti od vašej citlivosti potrebné vylúčiť alebo obmedziť príjem potravín obsahujúcich laktózu. Napriek tomu, že mliečne výrobky sú nabité vitamínmi a minerálmi, existujú alternatívy mlieka, ako je napr. mandľové alebo sójové.

Lepok

Lepok je bielkovina nachádzajúca sa v pšenici, raži a jačmeni a derivátoch týchto zŕn. Napriek tomu, že neznášanlivosť na lepok nie je úplne rovnaká ako celiakia (imunitná reakcia na lepok), váš tráviaci systém môže stále vyvolať zápal, keď budete jesť tieto zrná.

Vajcia

Rovnako ako u lepku alebo laktózy, u niektorých ľudí sa môžu vyskytnúť príznaky potravinovej intolerancie, keď jedia vajíčka, najmä žĺtko.

Orechy

Napriek tomu, že neznášanlivosť alebo citlivosť na orechy zvyčajne nie je taká závažná ako alergia na orechy, stále môže spôsobiť veľa tráviacich ťažkostí.

vajce FreePik

Čo robiť, ak si myslíte, že máte potravinovú intoleranciu

Máte podozrenie, že máte potravinovú intoleranciu? Ďalšie kroky, ktoré urobíte, závisia od symptómov, ktoré zažívate. Ak sú vaše príznaky extrémne bolestivé alebo vám prekážajú v plnení vašich každodenných úloh, je najlepšie navštíviť lekára čo najskôr. Ak sú vaše príznaky zvládnuteľné, môžete sa pokúsiť nájsť vinníka sami pomocou krátkodobej eliminačnej diéty, hovorí. Postupujte takto:

  • Vytvorte si zoznam jedál, ktoré ste zjedli, skôr ako sa u vás objavia príznaky.
  • Potom asi na dva týždne vyraďte jednu z týchto potravín a sledujte svoje príznaky. Ak ste napríklad jedli jogurt preliaty orechovou granolou, na vine by mohli byť mliečne výrobky alebo orechy. Namiesto toho, aby ste ich obidve vylúčili zo stravy, snažte sa dva týždne vyhýbať mliečnym výrobkom, ale pokračujte v jedení orechov a zistite, či vaše príznaky pretrvávajú. (Nezabudnite si prečítať etikety na potravinách, pretože niektoré balené potraviny môžu obsahovať mliečne výrobky bez toho, aby ste si to uvedomovali.)
  • Ak stále máte príznaky a vyhýbate sa tomuto jedlu, je pravdepodobné, že problém nespôsobuje jedlo. Na konci týchto dvoch týždňov pridajte jedlo alebo skupinu potravín do svojho jedálnička a pokúste sa vyradiť iné jedlo, aby ste zistili, či to nie je príčinou problému. Pokračujte v tomto procese, kým nenájdete vinníka.
  • Ak si všimnete, že sa vaše príznaky v priebehu dvoch týždňov znížili, postupne pridajte túto potravinu do svojho jedálnička a dávajte pozor na svoje telo. Ak máte pocit, že sa príznaky vrátia, mali by ste toto jedlo obmedziť a konzultovať s dietológom, ktorý vám pomôže zostaviť bezpečný plán stravovania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok