Malý ostrovný štát sa pýši vysokou zaočkovanosťou. Vakcínu má vyše 90 percent obyvateľov

TA3 TASR
14.10.2021 09:18

Viac ako 90-percentnú zaočkovanosť proti novému druhu koronavírusu dosiahol malý ostrovný štát Palau ležiaci v Austrálii a Oceánii. Ako vyplýva z oficiálnych údajov zverejnených vo štvrtok, 92 percent tamojšej populácie už dostalo obe dávky proticovidovej vakcíny.

Spojené kráľovstvo má už dve tretiny plne zaočkovaných dospelých
TASR/AP

Palau sa môže uchádzať o svetové prvenstvo

Zaočkovaných je takmer 15.000 ľudí nad 18 rokov a vyše 1200 ľudí od 12 do 17 rokov. Z celkového počtu približne 18.000 obyvateľov je tak kompletne zaočkovaných už viac ako 16-tisíc ľudí, uvádza ministerstvo zdravotníctva. Medzinárodná federácia Červeného kríža a Červeného polmesiaca vo vyhlásení ocenila "pozoruhodné" tempo vakcinácie, avšak upozornila, že miera zaočkovanosti v iných oblastiach južného Tichomoria je nevyrovnaná.

Palau – republika nachádzajúca sa približne 1000 kilometrov východne od Filipín – sa môže podľa IFRC "uchádzať o prvenstvo na svete, čo sa týka miery zaočkovanosti proti Covid-19". Išlo o jednu z mála krajín, ktorým sa podarilo zabrániť vlne nákazy tým, že aj napriek vysokým ekonomickým stratám, včas uzatvorila svoje hranice.

Rekord nula prípadov covidu bol prelomený v auguste, keď nákazu zaznamenali u dvoch ľudí, ktorí sa vrátili z ostrova Guam v severozápadnej časti Tichého oceánu. Hoci bolo odvtedy na hraniciach pozitívne testovaných niekoľko osôb, nedochádza tam ku komunitnému šíreniu vírusu. V Európe udáva najvyššiu mieru zaočkovanosti (119 percent) Gibraltár – toto neobvyklé číslo však zahŕňa i návštevníkov zo Španielska, ktorí sa tam dali zaočkovať, vysvetľuje AFP.  V Palau, kde sa očkuje vakcínami od spoločností Moderna a  Pfizer/BioNTech, dostalo už tretiu dávku vyše 500 ľudí.

Na očkovanie vyzvali pred obdobím cyklónov

Šéfka kancelárie IFRC pre oblasť Tichomoria Katie Greenwoodová uviedla, že je "dôležité osláviť úspech, že mnohé tichomorské krajiny vrátane Palau, Fidži a Cookových ostrovov dosiahli vysokú mieru zaočkovanosti". Poznamenala však, že "kľúčové je, aby sa dali všetci zaočkovať pred obdobím cyklónov (november až apríl)", ktoré môžu spôsobiť poškodenie domov a infraštruktúry, čo by mohlo ohroziť zdroje a služby potrebné na zvládnutie ochorenia Covid-19.

Novozélandský Národný inštitút pre výskum vody a atmosféry odhaduje, že od novembra do apríla budúceho roku môže juhovýchodné Tichomorie zasiahnuť až 12 tropických cyklónov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok