O útoku v Nórsku sa šírili špekulácie. Podozrivým je však podľa polície 37-ročný Dán

TA3 TASR
14.10.2021 08:47

Nórska polícia informovala, že páchateľom podozrivým z útoku s použitím luku a šípov, ku ktorému došlo v stredu, je 37-ročný dánsky občan žijúci v Kongsbergu.

Nevylúčili verziu, že išlo o teroristický útok

Polícia vysvetlila, že štátnu príslušnosť muža zverejnila vzhľadom na to, že na sociálnych sieťach sa šírili špekulácie o páchateľovi i jeho údajných spolupáchateľoch. Motív činu, ktorý si vyžiadal päť obetí na životoch, je stále neznámy. Zadržaný muž ho zrejme spáchal sám, bez spolupáchateľov. Polícia nateraz nevylučuje ani verziu, že šlo o teroristický útok. Na vyšetrovaní sa podieľa aj nórska kontrarozviedka PST.

Pri útoku boli zranené dve osoby, ktoré sú hospitalizované na jednotke intenzívnej starostlivosti. Jednou z nich je policajt, ktorý bol v čase útoku mimo služby a nachádzal sa v obchode, kde páchateľ strieľal. V meste Kongsberg na juhovýchode Nórska žije približne 28.000 ľudí. AFP s odvolaním sa na políciu uvádza, že útok sa odohral na viacerých miestach v centre mesta. Polícia po ňom obyvateľov vyzvala, aby nevychádzali z domu, a uzavrela niekoľko štvrtí.

Nórsko sa s podobnými činmi stretáva len zriedka

Agentúra AFP dodala, že polícia v Nórsku nie je bežne ozbrojená, ale po útoku Kongsbergu Národné policajné riaditeľstvo nariadilo vyzbrojiť policajtov na celoštátnej úrovni. Nórsko sa s takýmito násilnými činmi stretáva len zriedka, ale pred desiatimi rokmi krajne pravicový extrémista Anders Behring Breivik spáchal bombový útok v Osle a následne vraždil na ostrove Utöya. Šlo o najväčší masaker v Nórsku od druhej svetovej vojny.

Pri inom útoku samozvaný neonacista Philip Manshaus v auguste 2019 spustil paľbu v mešite na okraji Osla, kde ho následne zneškodnili veriaci. Nikto nebol vážne zranený. Predtým však Manshaus zastrelil svoju nevlastnú sestru, ktorá bola adoptovaná z Číny, čo prokurátor označil za "rasistický čin". Nórske bezpečnostné služby zmarili aj niekoľko plánovaných útokov džihádistov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok