Je to rozpočet chudoby, kritizuje Tomáš. Gyimesi ho považuje za zodpovedný a spravodlivý

TA3
13.10.2021 23:13

Dva dni pred schválením rozpočtu nie je nič isté. Minister financií Igor Matovič ešte minulý týždeň hovoril o deficite 4,3 %, začiatkom tohto týždňa o piatich percentách a v stredu opäť inak. Ako uviedol poslanec Gyorgy Gyimesi, rozpočet je podľa neho zodpovedný, prorastový a spravodlivý. Erik Tomáš ho kritizuje. Myslí si, že je to rozpočet chudoby a zadlžovania.

20211013_tema_dna_1.jpg
TA3

"V prvom rade je to rozpočet zodpovedný, je to rozpočet prorastový a je to rozpočet starostlivý," uviedol poslanec Gyimesi v Téme dňa. Zodpovedný je podľa neho preto, že nie je nijakým spôsobom prifarbovaný ani prikrášľovaný. "Príjmy nie sú nadhodnocované a výdavky nie sú podhodnocované tak, ako to bolo za predošlej vlády Smeru," poznamenal. 

Prorastovým ho nazval pre to, že počíta s kapitálovými výdavkami vo výške šiestich miliárd eur na investície, ktoré by mali byť z veľkej časti kryté eurofondami. Za starostlivý ho označil pre dve rezervy. "Jedna je vo výške 717 miliónov eur, čo sú covidové výdavky, a ďalších 220 miliónov je určených ako rezerva pre ministerstvo zdravotníctva".

Tomáš hovorí o neprofesionalite

"Predkladať takýto dôležitý dokument, akým štátny rozpočet je, 24 hodín pred tým, ako zasadne tripartita a 48 hodín predtým, než zasadne vláda, je niečo, o čom už len svedčí, že je to celé neprofesionálne," kritizoval poslanec Erik Tomáš. Gyimesimu oponoval, rozpočet by pomenoval dvoma slovami: "Je to proste rozpočet chudoby a zadlžovania," reagoval Tomáš. Kritizuje tiež slabé zvyšovanie dôchodkov a nulové navyšovanie platov štátnym zamestnancom na budúci rok, či slabé zvyšovanie výdavkov na deti. "Len zadlžujú krajinu a ľudia z toho nič nebudú mať," doplnil.

Gyimesi v reakcii na Tomáša uviedol, že to, čo súčasná vláda zdelila po poslednej vláde Smeru, SNS a Mostu-Híd, nie je možné nazvať inak ako katastrofou verejných financií. "Tesne pred voľbami poprijímali zákony, navýšili výdavky štátneho rozpočtu o 1,7 miliardy eur a to tak, že tie peniaze v rozpočte kryté neboli". Gyimesi to spomenul v súvislosti s trinástym dôchodkom, zvyšovaním platov vo verejnej správe i platmi vojakov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok