Učitelia môžu budúci rok na lepšie platy zabudnúť, so zvyšovaním sa nepočíta

TA3 TASR
13.10.2021 17:04

So zvyšovaním platov učiteľov sa v budúcom roku nepočíta. Informovalo o tom Centrum vzdelávacích analýz na sociálnej sieti s tým, že to vyplýva z návrhu rozpočtu verejnej správy na nasledujúce roky.

učitelia protest školstvo 1140px (SITA/Robert Tappert)
SITA/Robert Tappert

Podľa analytikov čísla v tabuľke návrhu štátneho rozpočtu pre oblasť školstva hovoria jasnou rečou. "Na rok 2022 nie je naplánované žiadne zvyšovanie mzdových výdavkov," tvrdia z Centra vzdelávacích analýz. Na otázku, aké by mali byť minimálne požiadavky na zvýšenie platov slovenských učiteľov v budúcom roku, analytici uviedli, že "ak vychádzame len z prognózovaného rastu platov v národnom hospodárstve na tento a budúci rok, čokoľvek pod desať percent by bolo nepostačujúce". Optimálne by to malo byť podľa nich viac.

Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku na svojom webe uvádza, že sa s ministrom financií Igorom Matovičom stretli v piatok 8. októbra. Predmetom rokovania bolo hlavne financovanie regionálneho a vysokého školstva v súčasnosti, ako aj v roku 2022.

"Minister financií hovoril o návrhu postupného zavádzania regionálnych príplatkov pre učiteľov a odborných zamestnancov cez príplatok na vyššie náklady na bývanie, návrhu na šetrenie verejných výdavkov v rezorte školstva, ktoré pripravuje ministerstvo financií. Otvorená bola otázka reflektovania preneseného výkonu kompetencií v regionálnom školstve s prepojením na závery vyplývajúce z plánu obnovy Slovenska," píše sa na webe školských odborárov.

V súčasnosti na ministerstve kalkulujú s finančným balíkom určeným na valorizáciu platov zamestnancov školstva, ako aj celej verejnej a štátnej správy na rok 2022. "Podľa slov ministra financií percento valorizácie bude závisieť aj od ďalšieho kola kolektívneho vyjednávania, rokovania s predstaviteľmi vlády Slovenska a schválenia definitívneho návrhu štátneho rozpočtu na rok 2022 národnou radou" uviedli školskí odborári.

V návrhu rozpočtu sa uvádza, že pre zamestnancov regionálneho školstva financovaného z kapitoly ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu sa na rok 2022 navrhujú osobné výdavky v sume 1,76 miliardy eur, v tom mzdy v sume 1,31 miliardy eur pre 83.731 zamestnancov. Návrh rozpočtu osobných výdavkov vychádza z úrovne schváleného rozpočtu roku 2021 a je zvýšený o 4,29 milióna eur, z toho mzdy v sume 3,18 milióna eur na realizáciu plánu obnovy. 

Súčasne sa zvyšuje počet pedagogických a odborných zamestnancov o 390 osôb na pozíciách vychovávateľ a školská zdravotná sestra, ktorí budú prijatí na obdobie implementácie plánu obnovy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok