Africký mor ošípaných sa napriek prísnym opatreniam stále šíri

TA3 TASR
13.10.2021 14:52

Napriek mnohým prísnym opatreniam sa nedarí zabrániť neustálemu šíreniu afrického moru ošípaných z východnej časti Slovenska smerom na západ.

prasiatka ošípané africký mor 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Uviedlo to Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR v informatívnom materiáli, ktorým by sa vo štvrtok, 14. októbra, mala na svojom zasadaní zaoberať vláda. Podľa materiálu ku koncu augusta 2021 bolo ulovených a uhynutých 30 968 diviakov, kým ku koncu augusta 2020 bola bilancia ulovených a uhynutých diviakov 31 219 kusov.

"Pokles lovu môže byť spôsobený viacerými faktormi. Jedným z nich je nárast počtu uhynutých diviakov, pričom predpokladáme, že nie všetky sa našli a skutočný počet uhynutých kusov je oveľa väčší. Ďalším významným dôvodom poklesu lovu je zákaz lovu zveri nariadený príslušnými regionálnymi veterinárnymi a potravinovými správami v niektorých oblastiach. Toto potvrdzuje fakt, že k poklesu lovu diviakov došlo najmä v okresoch Košického, Prešovského a Banskobystrického kraja, kde už bol africký mor ošípaných zaznamenaný," dodalo v materiáli ministerstvo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok