Havel by bol prekvapený, kam sa posunula Vyšehradská štvorka, tvrdí primátor Prahy

TA3 TASR
13.10.2021 14:08

Bývalý československý prezident Václav Havel by bol prekvapený, kam sa od svojho vzniku posunula Vyšehradská štvorka. Uviedol to pražský primátor Zdeněk Hřib počas návštevy Bruselu, kde sa v utorok zúčastnil na slávnostnom odhalení "pamätnej lavičky" Václava Havla. Lavičku nainštalovali v parku Leopold, ktorý sa nachádza neďaleko sídla inštitúcií EÚ.

Odkaz Václava Havla rezonuje aj v Spojených štátoch. Odhalili mu pamätník
TASR/Dano Veselský ilustračné

Pakt slobodných miest

Pražský primátor vo svojom príhovore pripomenul, že Havel pred 30 rokmi spoluzakladal skupinu Vyšehradskej trojky, ktorá sa po rozpade česko-slovenskej federácie premenila na V4. Pôvodným cieľom tohto zoskupenia bolo posilniť demokraciu a slobodu v krajinách strednej Európy a integrovať ich do EÚ a transatlantických štruktúr.

"Po troch desaťročiach to vyzerá tak, že sa tento projekt pretransformoval na niečo celkom iné. Národné vlády dvoch zo zakladajúcich krajín spochybňujú základné princípy, na ktorých stojí EÚ, zásady právneho štátu a v súčasnosti je V4 pre partnerov v EÚ zoskupením, ktorému sa nedá veľmi dôverovať," uviedol Hřib, ktorý je členom Českej pirátskej strany.

Aktuálny stav Vyšehradskej štvorky podľa jeho slov nedávno vyústil do vzniku tzv. Paktu slobodných miest, za ktorým stoja primátori Prahy, Bratislavy, Budapešti a Varšavy. Cieľom tohto projektu je spoločne čeliť neliberálnym tendenciám vlád niektorých krajín. K paktu sa postupne pridalo aj 20 ďalších miest z troch svetových kontinentov.

"Verím, že vyšehradský sen o slobode Václava Havla je týmto (spôsobom) naďalej živý. Namiesto národných lídrov sa toho ujali primátori miest. Nositeľmi Havlových myšlienok budú pravdepodobne čoraz viac starostovia," domnieva sa Zdeňek Hřib.

"Pakt (slobodných miest) je postavený na spoločných hodnotách, aj keď máme aj inú agendu, napríklad, že by sme chceli od EÚ získať viac financovania v prospech hlavných miest a metropolitných regiónov," uviedol pražský primátor. Podľa jeho slov aj pandémia koronavírusu ukázala, že štát túto krízu celkom nezvláda a pri riešení podobných komplexných problémov je nevyhnutná rola miest, obcí a krajov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok