Po prvom snehu príde ďalší, meteorológovia však predpovedajú aj oteplenie

TA3
13.10.2021 13:30

Tento týždeň čelí územie Slovenska vpádom chladného vzduchu. Máme tak za sebou prvé sneženie, meteorológovia však so snehovými zrážkami rátajú aj v nasledujúcich dňoch. Zmena by mala prísť po víkende.

sneh sneženie mráz zima 1140px ( SITA/Marek Mrviš)
SITA/Marek Mrviš

Oblasť Slovenska aktuálne ovplyvňuje najmä severozápadé prúdenie, ktoré nám prináša chladný morský vzduch. Prvé ochladenie sme zažili už začiatkom týždňa. 

V stredu k nám postúpil studený front z Nemecka a Poľska. Nadránom priniesol od stredných polôh vyššie miestami aj snehové zrážky. Meteorológovia upozorňujú, že vo vyšších polohách sa prechodne vytára aj snehová pokrývka, čo môže skomplikovať dopravnú situáciu na horských priechodoch, najmä na Spiši a v blízkom okolí. 

"Po prechode frontu sa zároveň cez alpskú nad karpatskú oblasť presunie tlaková výš, čo opäť podporí aj nočné mrazy. Chladno bude aj cez deň, od stredy väčšinou len 8-15 °C, na severe aj menej," uvádza SHMÚ v statuse.

Meteorológovia očakávajú, že ďalšia dávka chladného vzduchu sa dostaví cez víkend. Opäť preto treba počítať aj so snežením. "Situácia bude veľmi podobná, ako tá predošlá. Podľa aktuálnych predpovedných materiálov by však mala byť posledná a po nej sa s veľkou pravdepodobnosťou začne otepľovať," predpovedá SHMÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok