Stádo v karanténe je zdravé, antrax sa nepotvrdil

TASR, TA3
9.11.2012 10:21

Stádo dobytka na farme v obci Staškovce, okres Stropkov, je klinicky zdravé, u žiadneho zvieraťa v karanténe sa nepotvrdila prítomnosť zvieracieho antraxu. Potvrdil to riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVaPS) vo Svidníku Michal Zozuľák.

„Práve sa nachádzame na farme, kde boli farmárovi vo štvrtok (8.11.) uložené predbežné veterinárne opatrenia, aby okamžite stiahol dobytok z pastvy a uložil ho do karanténnej maštale. Klinicky sme všetky tieto zvieratá vyšetrili, všetky sú v poriadku, zatiaľ nebol zaznamenaný žiadny úhyn ani žiadne podozrenie z ochorenia,“ priblížil aktuálnu situáciu Zozuľák. Zvieratá sú teda klinicky zdravé, hoci Štátny veterinárny a potravinový ústav vo Zvolene u tohto stáda laboratórnymi vyšetrením potvrdil zvierací antrax.

„Na obed sú objednané antibiotiká, ktoré bude aplikovať súkromný veterinárny lekár. V prvom rade treba zabezpečiť, aby sme zvieratá dostali pod antibiotickú clonu, pretože obyčajné antibiotiká na základe penicilínu zaberajú na túto nákazu,“ doplnil Zozuľák. Zhodnotil, že dobytok je vo výbornej kondícii a vo veľmi dobrom vývinovom stave. V tomto prípade šlo o 150 kusov dospelého dobytku, pričom všetkým zvieratám bude injekčne aplikované antibiotikum norocillin.

„Karanténa platí až do odvolania, po aplikácii antibiotík po desiatich dňoch bude nasledovať vakcinácia vakcínou antravax u tohto stáda aj u stád, ktoré sú v blízkosti ohniska,“ vysvetlil Zozuľák. Biológia je podľa neho nevyspytateľná, pretože v súčasnom období vznik antraxu nikto nezaznamenal, keďže antrax potrebuje na svoj vznik určité poveternostné podmienky. „Teplota musí byť minimálne 15 stupňov, tak sa to uvádza v literatúre. Pred dvoma rokmi bolo vzplanutie tejto nákazy v júli, keď bolo 25 stupňov a určitá relatívna vlhkosť aspoň 65%,“ objasnil Zozuľák. Je preto netypické, že antrax tu zaznamenali počas jesenných mesiacov. Riaditeľ RVaPS vo Svidníku však ubezpečil, v prípade, že budú predmetnému dobytku aplikované antibiotiká, nákaza sa už nebude ďalej šíriť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok