Odborári zablokovali štvorprúdovú cestu. Protestujú aj proti zdražovaniu potravín

TA3
13.10.2021 13:02

Odborári v stredu opäť vyšli do ulíc a zablokovali mimoriadne frekventovanú štvorprúdovú cestu v Banskej Bystrici smerom na Donovaly. Ide podľa nich o výzvu súčasnej vláde, aby neignorovala ich požiadavky. Tvrdia, že protestujú proti znižovaniu životnej úrovne, zdražovaniu potravín, či zvyšovaniu cien elektriny.

Ako po skončení blokovania priechodu uviedol Emil Machyna, predseda Rady Odborového zväzu KOVO, najväčšieho a najsilnejšieho zväzu v krajine, protestná akcia splnila svoj účel. Počas dvoch hodín autá priebežne na pár minút prepúšťali. Hoci niektorí vodiči boli nahnevaní, väčšina ich akciu údajne akceptovala, lebo sa stotožňujú s požiadavkami odborárov a týkajú sa aj ich.

Dramaticky sa zhoršujúca sociálno-ekonomická situácia obyvateľov, zvyšovanie cien potravín, elektriny, bývania či viaceré zmeny pracovno-právnej legislatívy v neprospech zamestnancov a ich zástupcov viedli „kovákov“ k verejným protestným aktivitám už od septembra v Košiciach, potom v Žiline a teraz v Banskej Bystrici. Pokračovať budú v Nitre a Bratislave.

„Uvidíme, či sa niečo zmení. Zatiaľ sa nejaví, že by vláda chcela ustúpiť a brala vážne občiansku spoločnosť a ľudí práce. Budeme pokračovať a stupňovať tlak na vládu, nevylučujeme aj väčšie nátlakové akcie. Ak vláda nebude rešpektovať občiansku spoločnosť, tak pre koho vládne? Sami pre seba alebo pre biznis? Na prvom mieste musí byť človek, nie kapitál, inak spoločnosť nebude stabilná,“ konštatoval Machyna.
Odborový zväz KOVO zastupuje okolo 180-tisíc zamestnancov na Slovensku.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok