Čína bude hľadať pôvod koronavírusu, otestuje desaťtisíce vzoriek z Wu-chanu

TA3 TASR
13.10.2021 12:51

Čína v rámci vyšetrovania pôvodu koronavírusu otestuje desaťtisíce vzoriek z krvnej banky vo Wu-chane. Tento krok prichádza s pribúdajúcimi požiadavkami o transparentnosť v súvislosti s pôvodom vírusu.

Wu-Chan
TASR/AP

Vo februári tohto roku tím odborníkov zostavený Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) určil 200-tisíc vzoriek, ktoré by sa mali podrobiť analýze. Sú medzi nimi vzorky z posledných mesiacov roku 2019. Podľa expertov by mohli odhaliť, kde a kedy sa vírus objavil u človeka prvýkrát. Pre spravodajskú televíznu stanicu CNN to uviedol člen Čínskej zdravotníckej komisie. 

Ak boli vzorky správne uskladnené, môžu obsahovať stopy prvých protilátok vytvorených človekom proti ochoreniu, uvádzajú odborníci. Vzorky desaťtisícov ľudí odobraté v roku 2019 sú uskladnené v krvnej banke mesta Wu-chan. Predpokladá sa, že práve v tomto meste vírus prvýkrát infikoval človeka.

Krvné vzorky darcov sa uchovávajú po dobu dvoch rokov, ak by boli potrebné ako dôkazy na súde, uviedli čínske úrady. Táto dvojročná "čakacia" lehota čoskoro uplynie pre vzorky z októbra a novembra 2019. 

Práve vtedy sa podľa názoru väčšiny expertov zrejme vírus objavil u človeka prvý raz. Člen komisie uviedol, že aktuálne prebiehajú prípravy na testovanie vzoriek po uplynutí tejto dvojročnej doby, keď už nebudú musieť byť k dispozícii pre súdy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok