Politici reagujú na obvinenie Kažimíra, Matovič spomína neodvolateľnosť guvernéra

TA3
13.10.2021 12:31

Guvernér Národnej banky Slovenska a exminister financií Peter Kažimír podá proti obvineniu z prečinu podplácania sťažnosť v zákonnej lehote. K obvineniu sa vyjadrila prezidentka Zuzana Čaputová aj minister financií Igor Matovič.

Matovič hovorí o vážnom obvinení

Ak sú obvinenia voči guvernérovi Národnej banky Slovenska Petrovi Kažimírovi pravdivé, vo funkcii by nemal ostať. Myslí si to minister financií Igor Matovič. "Je to vážne obvinenie, ak by to bola pravda, samozrejme, vo funkcii by nemal zostať," skonštatoval Matovič pred novinármi. 

Dodal, že Kažimír je vo svojej funkcii "neodvolateľný". "Musí to byť asi o jeho slobodnom rozhodnutí v tejto situácii, lebo to nemáte ako vyriešiť vzhľadom na to, že má imunitu ako guvernér národnej banky," doplnil. Kažimír je obvinený z prečinu podplácania. Obvinenie odmieta, necíti sa byť vinný zo žiadneho trestného činu.

SaS vyzýva na vyvodenie zodpovednosti

Strana SaS vyzýva obvineného guvernéra Národnej banky Slovenska Petra Kažimíra, aby vyvodil osobnú zodpovednosť a vzdal sa funkcie. Strana to uviedla v stanovisku, ktoré TASR poskytol jej hovorca Ondrej Šprlák. "Nejde tak ani o to, že Peter Kažimír dodnes nevysvetlil pôvod svojho majetku, ale o vznesenie obvinenia voči nemu, ktoré v konečnom dôsledku znamená poškodzovanie reputácie celého Slovenska," skonštatovala SaS. 

Poukázala na to, že guvernér NBS je aj členom Rady guvernérov Európskej centrálnej banky, a teda reprezentuje krajinu. "Takéto obvinenie preto nemôže v žiadnom prípade vzbudzovať dôveru u našich partnerov," dodala strana. Kažimír je obvinený z prečinu podplácania. Obvinenie odmieta, necíti sa byť vinný zo žiadneho trestného činu.

Reakcia Kolíkovej

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková v súvislosti s obvinením guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) Petra Kažimíra poznamenala, že treba zachovať dôveryhodnosť inštitúcie."Treba zvážiť, čo treba urobiť, aby sa zachovala dôveryhodnosť inštitúcie. Každý predstaviteľ inštitúcie vie, čo treba robiť," povedala na stredajšej tlačovej konferencii. Kažimír je obvinený z prečinu podplácania. Obvinenie odmieta, necíti sa byť vinný zo žiadneho trestného činu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok