V Moskve prebehne pilotné testovanie žiakov na koronavírus, situácia na školách sa zhoršila

TA3 TASR
13.10.2021 12:09

Od štvrtka sa v desiatich školách v Moskve začne pilotné testovanie žiakov na koronavírus. Na testovanie detí nebude potrebný súhlas rodičov.

testovanie (TASR)
TASR/AP

Chcú zabrániť prechodu na dištančné vyučovanie

Predpokladá sa, že takýmto testovaním detí by sa mohlo zabrániť prechodu škôl na dištančné vyučovanie v situácii, keď v Moskve stúpa počet nakazených. Uviedla to podľa Interfaxu šéfka moskovského operatívneho štábu Anastasija Rakovová.

Dodala, že testovať sa bude raz za dva týždne. Ak bude mať niektoré z detí pozitívny výsledok rýchlotestu, bude sa musieť ešte na poliklinike celkovej prehliadke a testu PCR. Žiaci, ktorí sa nebudú chcieť podrobovať rýchlotestom, budú v škole predkladať negatívny výsledok PCR testu z polikliniky alebo súkromnej kliniky.

Vysoký nárast pozitívnych školákov

Na základe tohto pilotného projektu potom moskovská radnica posúdi možnosť zorganizovania testovania aj v iných vzdelávacích zariadeniach. V Moskve od polovice septembra stúpa počet nakazených covidom, a to aj medzi deťmi. Podľa radnice v septembri ochorelo 2,5-krát viac školopovinných detí ako v auguste a za posledný mesiac bolo s covidom hospitalizovaných vyše 280 detí v školskom veku.

Od 11. októbra je vo veľkých nákupných centrách a klientských centrách štátnych úradov v Moskve možné dať si urobiť rýchlotest na covid. Celoštátny operatívny štáb pre boj s pandémiou v stredu informoval, že za posledných 24 hodín zaregistroval v krajine 28 717 nových potvrdených prípadov nákazy koronavírusom a ďalších 984 úmrtí na covid. Interfax dodal, že v oboch prípadoch ide o nová maximá od začiatku pandémie v Rusku.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok