FOTO: Protest pred Ministerstvom spravodlivosti. Odborári nesúhlasia so súdnou mapou

TA3 TASR
13.10.2021 10:47

Na viacerých miestach Slovenska v stredu protestujú sudcovia a zamestnanci súdov, ktorí nesúhlasia so súdnou mapou. V Bratislave zhromaždenie sleduje kolegyňa Hana Kostelníková.

Sudcovia a zamestnanci Krajského súdu v Bratislave a siedmich bratislavských okresných súdov nesúhlasia s navrhovanou reformou súdnej mapy. V stredu sa preto desiatky z nich zhromaždili pred budovou Ministerstva spravodlivosti SR v Bratislave. Protestné akcie, vyjadrujúce nesúhlas so súdnou mapou, sa uskutočnili aj vo viacerých iných slovenských mestách.

Na ministerstve sa uskutočňujú rozporové konania k zásadným pripomienkam k novej súdnej mape vznesené krajskými a okresnými súdmi. Protestujúci nesúhlas vyjadrovali zvukmi rapkáčov, trúbok či transparentmi s nápismi ako Stop súdnej mape alebo Dosť bolo ignorácie. Vyzvali ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú, aby odstúpila.

Žiadajú o stiahnutie súdnej mapy

"Vyjadrenia, že druhý návrh súdnej mapy vznikol na základe pripomienok vznesených voči prvej súdnej mape, sú nepravdivé. Pre súdy v obvode Krajského súdu Bratislava sa nič nezmenilo. Druhý návrh je identický s prvým a predstavuje zrušenie Krajského súdu v Bratislave. Predstavené zmeny sú len politickým rozhodnutím, nie sú riešením problémov v justícii ani akceptáciou našich pripomienok," vyhlásila podpredsedníčka odborového zväzu Krajského súdu Bratislava Viera Habová.

"Reformu súdnictva treba podľa nás riešiť modernizáciou súdov, výmenou výpočtovej techniky, zdokonaľovaním systémov. To sú prekážky, ktoré bránia v rýchlosti, modernizácii a rozvoju justície. Žiadame vás o stiahnutie celej súdnej mapy," doplnila.

Práce je veľa, ľudí málo

Tvrdenia, že súdy v súčasnosti nefungujú efektívne, odmietla predsedníčka odborového zväzu zamestnancov justície SR Ingrid Vrkočová. Pripomenula množstvo práce zamestnancov súdov a nedostatok pracovníkov. "Je to náročná práca, veľa vecí treba rozhodovať do 24 hodín, ľudia zamestnancom súdov nadávajú," skonštatovala.

Sudcovia a zamestnanci súdov tiež tvrdia, že rozporové konania k desiatkam vznesených pripomienok sa konajú v krátkom čase od ich doručenia na ministerstvo. Sú presvedčení, že oboznámenie sa s pripomienkami preto nemohlo byť plnohodnotné.

"Prítomnosťou pred budovou MS chcú sudcovia a zamestnanci súdov vyjadriť svoj nesúhlas s postupom ministerstva vo vzťahu k vyhodnoteniu vznesených pripomienok k návrhu novej súdnej mapy a k ignorovaniu požiadaviek súdov, sudcov a zamestnancov jednotlivých súdov," uviedol hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

Reforma súdnej mapy predpokladá reorganizáciu krajských a okresných súdov i vznik mestských súdov v Košiciach a Bratislave. Počet obvodov okresných súdov sa má znížiť z 54 na 30. Tiež počíta so vznikom troch správnych súdov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok