Vydražili obraz s tajnou milenkou Pabla Picassa

TA3, TASR
9.11.2012 09:51

Zátišie s tulipánmi a mladým dievčaťom, olejomaľba od priekopníka kubizmu Pabla Picassa z roku 1932, sa predalo vo štvrtok na aukcii spoločnosti Sotheby's v New Yorku za 41,5 milióna dolárov.

Vydražili obraz s tajnou milenkou Pabla Picassa
Extravaganzi

Výsledky zaostali za očakávaniami

Ako informovala agentúra Reuters, celkový výsledok aukcie impresionistického a moderného umenia, do ktorej zaradili 67 položiek, však výrazne zaostal za očakávaniami. Takmer tretina diel nenašla nového majiteľa vrátane dvoch obrazov Pabla Picassa.

Obraz Zátišie s tulipánmi (Nature morte aux tulipes) zobrazuje mladú Picassovu milenku, s ktorou sa tajne stretával, keď bol v manželstve s Ruskou Oľgou. Okrem Zátišia zaujal dražiteľov ešte Picassov obraz Žena pri okne (Femme a la Fenetre), ktorý sa predal za 17,2 milióna dolárov (13,5 milióna eur).

David Norman z oddelenia impresionistického a moderného umenia spoločnosti Sotheby's zaznamenal zvýšený záujem dražiteľov z Latinskej Ameriky, Ázie a Ruska.

Dvojnásobný nárast vyvolávacej ceny dosiahol obraz Clauda Moneta Champ de blé (Obilné pole) zo zbierky Múzea umenia v Clevelande, ktorý sa predal za 12,1 milióna dolárov.

Obraz Nature morte aux tulipes

aaaaaa.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok