Opozičným lídrom z Bieloruska hrozí väzenie. Začalo sa nové stíhanie

TA3 TASR
13.10.2021 08:49

Bieloruské orgány činné v trestnom konaní začali nové stíhanie proti opozičným lídrom Sviatlane Cichanovskej a Pavlovi Latuškovi. Obom im hrozia dva roky väzenia za údajnú svojvoľnú uzurpáciu právomocí oficiálnych predstaviteľov štátu.

Ako v utorok informoval spravodajský web Meduza.io, Cichanovská a Latuška po dohode s ďalšími predstaviteľmi opozície vytvárali "pseudoorgány" štátnej moci, rezorty a zastupiteľstvá Bieloruskej republiky v zahraničí. V tejto "protiústavnej činnosti" pokračovali aj tým, že začali viesť rokovania so zástupcami zahraničných štátov a medzinárodných organizácií, uvádza sa vo vyhlásení bieloruského Vyšetrovacieho výboru, ktorý sa prípadom zaoberá.

Bieloruský web Zerkalo.io pripomenul, že proti Cichanovskej je v Bielorusku začatých už šesť trestných konaní a proti Latuškovi štyri. Obvinení sú napr. aj z extrémizmu, sprisahania s cieľom chopiť sa moci a pokusu o teroristický čin. Cichanovská kandidovala v prezidentských voľbách, ktoré sa v Bielorusku konali 9. augusta 2020, pričom bola považovaná za hlavného rivala dlhoročného lídra Alexandra Lukašenka. Toho napokon volebná komisia vyhlásila za víťaza volieb. Opozícia i Západ považujú tieto voľby za zmanipulované a preto už neuznávajú Lukašenka ako legitímnu hlavu štátu.

Bývalý diplomat i exminister Latuška bol riaditeľom bieloruského národného divadla a po voľbách sa pridal k protestom proti Lukašenkovi. Cichanovská a Latuška opustili Bielorusko v priebehu jedného mesiaca po voľbách. Cichanovská žije v Litve a jej tamojšia kancelária získala štatút "oficiálneho zastúpenia bieloruskej demokracie". Latuška je v Poľsku, kde vytvoril zastupiteľský orgán bieloruskej opozície s názvom Ľudový protikrízový štáb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok