Tak takto?!: Zdravotníkom v novom rozpočte chýba miliarda

TA3
13.10.2021 07:40

Peňazí v zdravotníctve je málo. Výrok je platný univerzálne dnes aj spätne, nikdy ich nebolo dosť. Teraz je však celá situácia pomerne špecifická.

Nové čísla
TASR/AP

Máme tu krízové obdobie, keď treba hasiť dôsledky pandémie na všetkých frontoch. Treba sanovať nielen pacientov s covidom, ale aj tých ostatných, ktorí kvôli covidu museli na liečbu čakať. Chýbajú lekári a sestry odchádzajú kvôli mizerným mzdám za hranice, kde ich dokážu preplatiť a ponúknuť platy na úrovni, o ktorej doma na Slovensku nemôžu ani len snívať.

V takto nadizajnovanej situácii nie je práve strategicky dobrý nápad uberať z už beztak okresaných peňazí. Navyše, vláda má na stole aj projekt optimalizácie siete nemocníc - čo prináša znepokojenie v regiónoch, ktoré prídu o svoje spádové nemocnice, tak ako ich poznajú v dnešnej podobe.

S čím vstúpi zdravotníctvo do roku 2022 a na čo sa majú pripraviť manažmenty zdravotníckych zariadení aj samotní pacienti? Naplnia sa obavy tých, ktorí o optimalizácii siete hovoria ako o skrytej privatizácii oddelení pre dlhodobo chorých?

O téme, ktorá sa nás všetkých bytostne týka bude Anka Žitná hovoriť v relácii Tak takto?! s poslancom za HLAS-SD, lekárom a bývalým ministrom zdravotníctva Richardom Rašim.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok