Lekárka: Covid je ochorenie, ktoré začína v ambulantnej sfére a tam by malo aj skončiť

TA3
13.10.2021 07:00

Denne pribúdajú stovky nových infikovaných, v nemocniciach leží s covidom viac ako 800 pacientov. Dalo by sa zabrániť ťažkému priebehu ochorenia, keby sa od začiatku nasadila účinná liečba? Aké pokyny pre liečbu Covidu-19 dnes majú obvodní lekári? Aj na to sme sa spýtali lekárky Etely Janekovej.

ambulancia lekár doktor sestrička vyšetrenie nemocnica 1140 px (SITA/Marko Erd)
SITA/Marko Erd

Pacienta s covidom treba ošetriť

Keď je pacient pozitívny, stačí, keď zavolá obvodnému lekárovi. "Oznámi že je pozitívny, dostane pokyny, čo má robiť," opisuje lekárka. Keď nastúpia prvé príznaky, podľa Janekovej pacient musí byť ošetrený lekárom. "Je potrebné urobiť odber krvi a fyzikálne vyšetrenie pacienta," vysvetlila. Fyzikálne vyšetrenie znamená vyšetrenie horných a ak treba, aj dolných dýchacích ciest.

"Veľmi často sa nám v praxi stáva, že pacient, ktorý sa subjektívne cíti celkom dobre, nemá objektívne dobré laboratórne výsledky a potom dochádza k veľmi prudkému zhoršeniu zdravotného stavu," upozornila Janeková. Priebeh covidu vedia lekári predpovedať podľa úrovne bielych krviniek.

Postup ešte z druhej vlny

Janeková priblížila, že štandardný "postup pre poskytovanie zdravotnej starostlivosti vo všeobecnej ambulancii pre dospelých" nebol aktualizovaný od marca 2021, hoci v tom čase zúril ešte britský variant a v súčasnosti máme deltu, ktorá sa v mnohom líši. 

"Aby sme ozrejmili, ako to vyzerá v ambulancii všeobecného lekára, denne tam príde od 60 do sto ľudí a keby som mala postupovať podľa 23-stranového postupu a robiť si podľa toho triáž pacientov a v závere sa dozviem, že takmer žiadna liečba nie je indikovaná a nie je správna... Ako ambulantný lekár, keby som sa mala držať tohto postupu, tak naozaj neviem, čím mám toho pacienta liečiť," priznala Janeková.

Žiadny spomedzi pacientov, ktorých liečila Janeková, vraj koronavírusu nepodľahol. "Taký pacient, ktorý bol liečený u nás v ambulancii, nám nezomrel, pretože covid sme liečili ako zápalový syndróm celého organizmu," povedala lekárka. Aj pri liečbe covidu podľa nej záleží od vedomostí a skúseností konkrétneho lekára.

Návod chýba

"Myslím si, že je škoda, že neexistuje nejaký presný návod, ako postupovať, pretože ambulantná liečba sa nebude dať spätne vyhodnotiť," tvrdí lekárka. Štandardný postup pre poskytovanie lekárskej starostlivosti je podľa Janekovej nejednoznačný a skôr zneisťuje lekára, ktorý si ho prečíta. "Covid je ochorenie, ktoré začína v ambulantnej sfére a tam by malo aj skončiť," hovorí lekárka.

Janeková podotkla, že jej náhľad na pandémiu sa od druhej vlny výrazne zmenil, "pretože vtedy nebolo možné očkovať". Lekári vtedy ostávali v práci aj dlho po pracovnej dobe, po večeroch a po nociach, aby pomohli ľuďom, ktorí ešte nemali nárok na vakcínu a neboli chránení. 

Janeková má skúsenosť, že pacienti, ktorí momentálne odmietajú očkovanie, majú potrebu dokazovať lekárom, že sa nejakým spôsobom z covidu vyliečia. "Nie vždy to tak dobre dopadne," upozorňuje.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok