Na bolesti kĺbov sa sťažuje každý štvrtý Slovák. Ak máte podozrenie na reumu zbystrite pozornosť

TA3
12.10.2021 11:55

Dňa 12. októbra si každý rok pripomíname Svetový deň reumatizmu. Na Slovensku pomáha pacientom s týmto ochorením Liga proti reumatizmu, ktorá okrem aktívnej pomoci a vzájomnej podpory rieši aj možnosti edukácie, pacientskú advokáciu, či vedu zameranú na pacienta. Reumatické ochorenia patria medzi najrozšírenejšie na svete. Trpí nimi vyše 103 miliónov Európanov a na Slovensku sa sťažuje na bolesti chrbtice a kĺbov každý štvrtý pacient.

ambulancia operačná sála lieky zdravotná sestra NOÚ 1140px (SITA/Diana Černáková)
SITA/Diana Černáková

Reumatické choroby sa podľa najnovších poznatkov vedy a výskumov vymedzujú na štyri základné skupiny ochorení: zápalové choroby (reumatoidná artritída), metabolické choroby (osteoporóza – rednutie kostí, dna), degeneratívne – nezápalové choroby kĺbov a mimokĺbový reumatizmus.

Základným predpokladom úspešnej liečby reumatických chorôb je včasná diagnostika, ktorá začína dôkladným lekárskym vyšetrením, určením diagnózy a napokon dodržiavaním liečebného postupu. Liečba zahŕňa rôznorodé liečebné opatrenia pozostávajúce z liečby pohybovej, doplnenej o prostriedky fyzikálnej terapie, z farmakoterapie dávkovanej podľa veku a hmotnosti pacienta (lieky so všeobecne protizápalovým pôsobením, lieky modifikujúce ochorenie a biologická liečba) a z liečby ortopedicko-chirurgickej.

Témou tohtoročnej kampane Svetového dňa reumatizmu je jedlo ako liek a stále aktuálny Covid-19.

Jednou z najčastejších otázok novodiagnostikovaných pacientov je, ako by si mal reumatik upraviť stravu, aby pomohol popri liečbe uzdraveniu alebo zlepšeniu svojho zdravotného stavu. Reumatici by sa mali predovšetkým vyhýbať potravinám, ktoré pôsobia prozápalovo a zhoršujú im priebeh ochorenia.

Liga proti reumatizmu SR

Liga proti reumatizmu na Slovensku vznikla v roku 1990 a už 31 rokov sme rešpektovaným a široko uznávaným pacientskym združením. Liga svojou činnosťou pomáha pacientom s reumatickými ochoreniami. Osvetou sa usilujeme osloviť zainteresované strany k intenzívnejšej spolupráci v prospech pacientov. Sme prirodzenou platformou spolupráce medzi odborníkmi v reumatológii a pacientmi. Organizujeme spoluprácu všetkých, ktorí chcú, môžu a vedia pomôcť reumatikom. Máme celoslovenskú pôsobnosť, 20 organizačných jednotiek, z toho 15 miestnych pobočiek a päť špecializovaných klubov: Klub Kĺbik, Klub Motýlik, Klub Čiernych Kostí, Klubu Bechterevikov a Klub Psoriatickej Artritídy a vznikajú ďalšie. Svojou činnosťou oboznamujeme s problematikou reumatických ochorení. Dvakrát do roka vydávame Informačný bulletin a pôvodné knižky a brožúrky. Členom ich posielame zadarmo na domácu adresu.

Reumatik by mal zamerať svoj výber vhodných potravín v prvom rade podľa schopnosti jednotlivých potravín ovplyvňovať zápalový proces. Mal by uprednostniť konzumáciu všetkých potravín, ktoré prirodzene prispievajú k zníženiu, tlmeniu zápalov a dopĺňať ich ostatnými potravinami, ktoré majú neutrálny vplyv na zápal. Ak trpíte reumatickým ochorením, zdravá životospráva, dostatok oddychu a spánku, ale aj pohybu by mali byť pre vás samozrejmosťou. Ľudia trpiaci reumatickými diagnózami by mali dbať na pestrú, ľahko stráviteľnú stravu, bohatú na vitamíny a bielkoviny. Podľa odborníkov je vhodné v kuchyni používať olivový olej, ktorý je pre reumatika vhodným rastlinným olejom a vyhýbať sa alkoholu, fajčeniu. Na reumu môže mať nepriaznivý dopad napríklad aj to, ak pacient trpí infekčnými ochoreniami. Zhoršenie zdravotného stavu môže spôsobiť napríklad angína, chrípka, preto je veľmi dôležitá prevencia týchto ochorení.

Potraviny, ktoré môžu ochorenie zhoršovať: červené mäso, cukor, soľ, kofeín, tuky, paradajky, baklažány, citrusy. Vhodné potraviny: ovocie, cesnak, cibuľa, pažítka, pór, kapusta, brokolica, kaleráb, špargľa, strukoviny, rybí a olivový olej.

Podľa odborníkov má zloženie stravy významný vplyv na priebeh reumatických ochorení, môže stav pacienta výrazne zhoršiť, ale naopak aj podporiť liečbu. Zloženie jedálneho lístka reumatika preto netreba podceňovať. Potvrdili to nakoniec aj samotní pacienti. Tí, ktorí trpeli napríklad artritídou, mali skúsenosť, že po vylúčení určitých potravín sa im bolesti buď zmiernili, alebo úplne vymizli.

Reumatici by nemali zabúdať ani na dodržiavanie pitného režimu, denne by to mali byť asi dva litre tekutín a dôležitý je aj šetrný pohyb, ktorý zabráni stuhnutiu kĺbov. Pozor si treba dávať aj na pôsobenie chladu, vlhka a napr. klimatizovaný interiér.

Pojem reumatizmus je odvodený z gréckeho slova „ rheo “ – prúdim, tečiem. Výraz reuma teda znamená prúd, prúdenie a podľa starých predstáv akoby táto choroba stekala, prúdila z hlavy do celého tela. Samozrejme, dnes je už známe, že v prípade reumy nejde o jedno, ale o veľkú skupinu pomerne odlišných ochorení, ktoré postihujú prevažne pohybový aparát, a ktorých spoločným znakom je bolesť. V súčasnosti sa do tejto skupiny zaraďuje asi dvesto chorôb a chorobných stavov, ktorých príčiny, priebeh a následky sú rozdielne. Je to skutočne pestrá paleta ochorení – od celkom nezávažných prechodných bolestivých stavov až po ťažké invalidizujúce postihnutie s doživotným priebehom. Niektoré z reumatických chorôb dokonca ohrozujú život chorého, alebo skracujú život.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok