Zasadnutie ruskej Štátnej dumy otvorila Valentina Tereškovová, bývalá kozmonautka

TA3 TASR
12.10.2021 11:36

Dolná komora ruského parlamentu, Štátna duma, sa v Moskve zišla na svojom ustanovujúcom zasadnutí, ktoré otvorila Valentina Tereškovová, poslankyňa vládnej strany Jednotné Rusko, známa aj ako prvá kozmonautka na svete.

Zasadnutie ruskej Štátnej dumy otvorila Valentina Tereškovová, bývalá kozmonautka
TASR/AP

Ako informovala agentúra Interfax, podľa zákona musí prvé plenárne zasadnutie novej Dumy otvoriť vekom najstarší poslanec. Tým je bývalý prvý viceprimátor Moskvy a poslanec Jednotného Ruska, 85-ročný Vladimir Resin, ktorý je o rok starší než Tereškovová. Médiá však informovali, že Resin ponúkol otvorenie schôdze Tereškovovej a ona súhlasila.

Tereškovová je poslankyňou Štátnej dumy od roku 2011. Vlani v marci prišla s iniciatívou, aby boli v rámci návrhu zmien a doplnení ruskej ústavy anulované prezidentské obdobia. Tento dodatok, podobne ako ďalšie zmeny ústavy, bol schválený v celoštátnom hlasovaním, ktoré sa konalo v júni až júli minulého roku.

Valentina Tereškovová TASR/AP

Štátna duma vzišla zo septembrových volieb, ktoré trvali tri dni. Táto schéma konania volieb bola testovaná práve pri hlasovaní o dodatkoch k ústave. Podľa oficiálnych výsledkov sa víťazom volieb stala vládna prokremeľská strana Jednotné Rusko.

Opozícia a aktivisti ich však spochybnili, pričom veľmi aktívne sa v tom angažujú predstavitelia Komunistickej strany Ruskej federácie (KPRF), namietajúci najmä proti výsledkom elektronického hlasovania. Podľa prieskumu Analytického centra Jurija Levadu, známeho ako Centrum Levada, 46 percent opýtaných Rusov považuje septembrové voľby do Štátnej dumy za čestné. O opaku je presvedčených 45 percent respondentov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok