Zemiakový škrob využijete nielen pri varení. Uprace dom od okien až po nábytok

TA3/zm
14.10.2021 08:00

Máte doma vždy jedno balenie zemiakového škrobu? Rovno utekajte dokúpiť ďalší balíček, pretože odteraz ním určite budete čistiť domácnosť. Pri upratovaní má nespočetné možnosti využitia.

Zemiakový škrob využijete nielen pri varení. Uprace dom od okien až po nábytok
Pexels/Kaboompics .com

Zemiakový škrob sa dá využiť aj inak ako pri varení. Je výbornou náhradou najrôznejších čistiacich prostriedkov od spreju na okná až po prací prášok.

Suché pranie

Ak poznáte suchý šampón, potom vám bude pranie so zemiakovým škrobom hneď jasné. Funguje na rovnakom princípe. Ak máte znečistené oblečenie alebo uteráky, dajte ich do igelitovej tašky spolu s dvomi šálkami škrobu. Tašku zauzlite a poriadne ňou traste, aby sa prášok dostal na všetky znečistené miesta. 

Necháte postáť do ďalšieho dňa, kedy z oblečenia škrob len vytrasiete a bude čisté. Doma zrejme tento trik nevyužijete, ale v bojových podmienkach, napríklad na chate, sa môže hodiť  

Na umývanie okien

V domácnosti však škrob môžete využiť na prípravu lacného a účinného čističa okien. Do fľaše s rozprašovačom dajte šálku vody, šálku octu a lyžicu zemiakového škrobu. Potraste a môžete používať ako akýkoľvek iný prostriedok na okná. 

Drevený nábytok

Potrebuje váš drevený nábytok trochu preleštiť? Zoberte si na pomoc zemiakový škrob. Nasypte ho na miesta, ktorým chcete dodať nový nádych, nechajte pôsobiť 10 minút a potom suchou handričkou poriadne pretrite. 

Škrob sa dostane aj do rýh, vďaka čomu bude povrch nábytku ako nový, vyhladený a po škrabancoch neostane ani stopy. 

Čalúnený nábytok

Zemiakový škrob má okrem dreveného nábytku využitie aj pri čalúnenom, najmä ak má nejaké škvrny. Staršie tapacírované stoličky alebo sedačky natrite pastou vyrobenou z rovnakého pomeru čistej vody a škrobu. Vzniknutú pastu votrite na čalúnené časti nábytku, počkajte do druhého dňa, kým sa voda odparí a na druhý deň zvyšky prášku len povysávajte spolu so špinou, ktorú vytiahol.

Témy: Škrob
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok