Jej selfie obletela svet. Gorila Ndakasi zomrela v náručí svojho ošetrovateľa

TA3/hm
12.10.2021 10:58

Gorila Ndakasi, ktorej selfie v roku 2019 obletela svet, zomrela minulý mesiac v Národnom parku Virunga v Kongu. Naposledy vydýchla v náručí dlhoročného ošetrovateľa, ktorý ju zachránil ešte ako mláďa.

Jej selfie obletela svet. Gorila Ndakasi zomrela v náručí svojho ošetrovateľa
Profimedia

Osirelá horská gorila, ktorá sa stala známou v roku 2019, keď pózovala na selfie s jej ošetrovateľom, zomrela vo veku 14 rokov, píše Insider. Podľa vyjadrenia Národného parku Virunga v Konžskej demokratickej republike, Ndakasi podľahla koncom minulého mesiaca dlhotrvajúcej chorobe. "Virunga so smútkom oznamuje, že nás opustila milovaná horská gorila Ndakasi, ktorá bola v starostlivosti Centra Park Senkwekwe viac ako dekádu," uviedli v stanovisku. "Ndakasi naposledy vydýchla v milujúcom náručí jej ošetrovateľa a dlhoročného priateľa Andre Bauma," doplnili.

Príliš zraniteľná na návrat do divočiny

Keď hliadky v roku 2007 našli Ndakasi , mala len dva mesiace a lipla na svojej mŕtvej matke, ktorú zastrelili ozbrojené milície. Gorilie mláďa vzalo do starostlivosti centrum v Gome, kde sa prvýkrát stretlo s Baumom, ktorý sa stal jej ošetrovateľom na viac ako dekádu. "Andre mal mláďa pri sebe počas celej noci a držal jeho drobné telíčko tesne pri hrudi, aby malo teplo a pohodlie," uviedol park.

Hoci Ndakasi prežila, bola príliš zraniteľná na to, aby ju vrátili do divočiny. Previezli ju s ďalšou opustenou gorilou do Centra Senkwekwe v Národnom parku Virunga. Centrum je podľa parku jediné svojho druhu na svete, ktoré sa stará o osirelé horské gorily.

"Viac ako 11 rokov žila pokojným životom spolu so svojimi ošetrovateľmi a ostatnými gorilami," uviedol park v nekrológu. Ndakasi bola zapojená do niekoľkých mediálnych projektov, vrátane dokumentu o Virunge. Fotogenická gorila si získala masy až v roku 2019, po tom, ako spolu s ďalšou gorilou a Baumom zapózovali na fotografii počas Dňa Zeme.

Mala hravú a veselú povahu

Jej hravá povaha pripomína svetu, ako veľmi sa vidíme v týchto zvieratách. Aj to je jeden z dôvodov, prečo bude Andremu tak veľmi chýbať. Bauma povedal, že bolo privilégiom podporovať a starať sa o Ndakasi počas jej života. Ich priateľstvo mu pomohlo porozumieť prepojeniu medzi ľuďmi a ľudoopmi. "Mal som ju rád ako dieťa, jej veselá povaha mi vyčarila úsmev na tvári vždy, keď som bol s ňou," povedal Bauma. "Bude nám všetkým vo Virunge veľmi chýbať, no sme vďační za to, čo Ndakasi priniesla do našich životov počas toho, ako bola Senkwekwe."

Ndakasi sa podľa parku narodila počas doby nebezpečnej pre celú populáciu horských goríl. Avšak, kroky konžských autorít na ochranu tohto druhu, viedli počas Ndakasinho života k takmer 50-percentnému nárastu horských goríl.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok