Tipy, ako si nájsť v dobe pandémie vhodného psychoterapeuta

TA3/bd
12.10.2021 09:00

Rozhodli ste sa riešiť svoje duševné zdravie pomocou profesionála? Veľmi dobré rozhodnutie. Ako teda pokračovať v hľadaní správneho terapeuta, s ktorým by ste pracovali?

Tipy, ako si nájsť v dobe pandémie vhodného psychoterapeuta
FreePik

Ak ste vo svete terapie noví, nájsť kvalifikovaného odborníka, s ktorým by ste sa mohli porozprávať, môže byť ťažké. Začínate na internete alebo idete cez svojho lekára? Ako zistíte, že vám bude vyhovovať? Spojenie s vynikajúcim odborníkom môže trvať nejaký čas. Aby sme vám pomohli, tu je podrobný sprievodca úspešného hľadania.

Tip: Vyhľadávanie na internete, online databázy a odporúčania od lekára alebo blízkych sú dobrým miestom, kde začať.

psycholog FreePik

1. Rozhodnite sa, koho vlastne hľadáte

Terapia nie je univerzálna. Ak chcete zúžiť vyhľadávanie, začnite tým, že sa zamyslíte nad typom osoby, s ktorou by ste sa pri práci cítili najpohodlnejšie. Uprednostnili by ste muža alebo ženu? Chcete určitý vekový rozsah? Chcete niekoho, kto sa zaoberá určitými citlivosťami, ktoré vás trápia?

Zvážte tiež typ terapeuta, ktorý by mohol byť pre vás najužitočnejší. Licencovaný klinický sociálny pracovník, manželský a rodinný terapeut alebo psychológ bude ponúkať terapie založené na rozhovoroch, zatiaľ čo psychiater môže predpisovať lieky ako antidepresíva. Odporúčame zvážiť si nasledujúce:

  • Dôvody, prečo sa chcete s niekým rozprávať
  • Konkrétne problémy, ktoré chcete riešiť
  • Čo očakávate od liečby

Toto všetko môže uľahčiť identifikáciu terapeuta, ktorý by mal spĺňať vaše potreby.

psycholog FreePik

2. Skontrolujte si poistenie

Nie všetky zdravotné poisťovne pokrývajú služby duševného zdravia. A mnoho terapeutov ponúka aj rôzne ceny. Aj vďaka tomu je terapia stále dostupná bez ohľadu na sociálno-ekonomický status. Nezabudnite s ním však prediskutovať jeho sadzby, keď sa s ním prvýkrát spojíte, aby ste sa presvedčili, či suma vyhovuje vášmu rozpočtu.

3. Porozprávajte sa so svojím lekárom

Informujte svojho lekára, že plánujete začať liečbu. Spolupráca medzi vaším lekárom a terapeutom je dôležitá. Lekár mu môže poskytnúť prehľad o vašej zdravotnej karte a chorobách, ktoré môžu mať vplyv na váš psychický stav. Je tiež dôležité, aby bol váš lekár v kontakte, ak vám psychiater predpíše lieky.

Tip: Ak má niekto, s kým ste si blízki skúsenosti s terapiou, nechajte si človeka odporučiť.

psycholog FreePik

4. Pozrite si web stránky

Akonáhle nájdete nejakých potenciálnych terapeutov, choďte ešte o krok ďalej a pozrite sa na ich webové stránky, aby ste sa dozvedeli viac o ich znalostiach a odbornosti. Web terapeuta by mal uvádzať ich kvalifikácie, školenia a miesta, kde vykonávajú prax. Webová stránka bude vo väčšine prípadov tiež poskytovať informácie o problémoch, na ktoré sa terapeut špecializuje (ako je stres, poruchy príjmu potravy atď.) a typy liečby, ktoré ponúka. Nedostatok podrobností však môže byť červenou vlajkou.

5. Spojte sa so svojimi finalistami

Keď dokončíte svoj výskum, zúžte zoznam potenciálnych terapeutov na troch až piatich kandidátov, ktorí sa zdajú byť najvhodnejší. Je dôležité mať po ruke niekoľko mien. Zvlášť teraz, v čase pandémie je veľa terapeutov už obsadených.  Svoje tipy môžete kontaktovať mailom alebo telefonicky a informovať sa o ich dostupnosti. 

Ak hľadáte ďalšie informácie, ktoré neboli uvedené na webových stránkach terapeuta - napríklad poplatky, plánovanie alebo zásady zrušenia – môžete sa ho rovno opýtať. Chcete sa dozvedieť niečo viac o terapeutovi, než sa pustíte do celého sedenia? Mnoho z nich ponúka bezplatné konzultácie po telefóne alebo prostredníctvom video hovoru, aby poskytli určitý prehľad o tom, čo by ste mohli potrebovať.

psycholog FreePik

6. Skúste to aspoň raz

Vaša počiatočná návšteva terapeuta je príležitosťou prediskutovať si, čo vás priviedlo k terapii a na čom by ste chceli zapracovať. Občas prvý kontakt vyzerá, ako prvé rande. Skúmate, či vás dotyčný počúva a rozumie vám. Ak máte pocit, že terapeut nevenuje pozornosť tomu, čo hovoríte, sú to  príznaky, že váš vzťah zrejme nebude fungovať. Majte tiež na pamäti, že nie vždy si s terapeutom sadnete okamžite. Môžete skúsiť ešte jedno alebo dve sedenia, aby ste zistili, aký máte pocit.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok