Jakeš v rámci prípravy na Dakar zvíťazil na Rely Tuniska

TA3, SITA
8.11.2012 21:21

Slovenský motocyklový pretekár Ivan Jakeš zvíťazil na Rely Tuniska a po triumfe povedal, že išlo o dobrý tréning pred januárovým Dakarom.

Jakeš v rámci prípravy na Dakar zvíťazil na Rely Tuniska
SITA

"Bola to vydarená príprava, za 12 dní som najazdil viac než tritisíc kilometrov v dunách," povedal Jakeš pre denník SME. Tridsaťdeväťročný rodák z Myjavy vyhral na podujatí El Chott Rely osem z trinástich etáp na "enduráckom" motocykli KTM 450 v konkurencii 46 jazdcov.

"Oproti klasickému Dakaru etapy nemali dĺžku okolo 500 km, boli aj viac ako o polovicu kratšie. Náročnosť bola logicky menšia, ale dôležité bolo, že samotná trať sa veľmi podobala Dakaru. Ideálna bola posledná etapa, ktorá sa jazdila v horskom masíve, niečo podobné nás čaká v Čile," uviedol slovenský pretekár, ktorý v roku 2009 absolvoval ako prvý Slovák náhradnú juhoamerickú verziu Rely Dakar a obsadil vtedy 43. miesto.

Jakeš ďalej prezradil, že si pred dakarskou rely, ktorá sa uskutoční v januári 2013 v Peru, Argentíne a Čile, otestoval svoje navigačné schopnosti. V Južnej Amerike bude Ivan Jakeš súťažiť vo farbách NAD-RESS Adventure tím na motocykli KTM 450 Rally Replica.

"Vďaka sponzorom je príprava pohodovejšia ako v uplynulých rokoch, aj keď peniaze vždy chýbajú. V týchto dňoch vrcholí balenie náhradných súčiastok a výstroja. Koncom mesiaca ich budeme nakladať spolu s motocyklom na loď v prístave Le Havre. Ešte čakáme na dodávku náhradného motora či teleskopických súčiastok," prezradil pre denník SME slovenský motocyklový reprezentant, ktorý minulý ročník pre technické problémy nedokončil.

Jakeš sa na Rely Dakar predstaví v kategórii motocyklov ako jeden zo štvorice Slovákov. Ďalšími pretekármi spod Tatier budú Ján Zaťko, Dušan Čipka a Štefan Svitko mladší. Rely Dakar sa v roku 2013 premiérovo začne v Peru, finiš bude mať v Čile. Účastníci sa počas tradičného púštneho dobrodružstva dostanú cez Andy aj do Argentíny. Peru, Argentína a Čile ponúknu Dakaru odlišnú výzvu v podobe Pacifického pobrežia, dún Atakamy a pohoria Andy.

Na jazdcov čaká v termíne od 5. do 20. januára 14 etáp s jediným voľným dňom. Štartovať sa bude z Limy, cieľ bude v Santiagu, súťažiaci medzitým prejdú viac ako 8000 kilometrov. Pôjde už o 34. ročník Rely Dakar a piaty za sebou v Južnej Amerike. Súťaž sa dlho odohrávala prevažne v Afrike, pre bezpečnostné riziká sa však od roku 2009 koná na inom kontinente.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok