Zamestnanci inštitúcií EÚ štrajkujú proti škrtom v rozpočte

SITA
8.11.2012 20:12

Pracovníci hlavných inštitúcií Európskej únie vo štvrtok vstúpili do štrajku na protest proti plánovanému znižovaniu výdavkov na ich fungovanie, čo by podľa nich malo škodlivé následky pre obyvateľov členských krajín.

Zamestnanci inštitúcií EÚ štrajkujú proti škrtom v rozpočte
SITA

Pred budovou Európskej komisie v Bruseli sa zhromaždilo približne 500 demonštrantov s transparentami nesúcimi heslá Európa je v ohrození a Zastavte škrty. Protest sa konal deň pred zasadnutím ministrov financií dvadsaťsedmičky, ktorí budú v Bruseli rokovať okrem iného aj o rozpočte EÚ na rok 2013.

Zamestnanecké zväzy v spoločnom vyhlásení požadujú od členských štátov, aby "mali odvahu svojim občanom povedať, že zoškrtanie rozpočtu EÚ bude mať vyššiu cenu - cenu straty Európy".

Inštitúcie EÚ zamestnávajú dokopy okolo 40-tisíc ľudí a odborové zväzy vyjadrili nádej, že do akcie sa zapojí aspoň 10 percent. Skutočná účasť zatiaľ nie je známa, štrajk však postihol iba niektoré služby, ako je simultánne tlmočenie.

Európska komisia navrhuje, aby sa 138-miliardový rozpočet EÚ v budúcom roku zvýšil o 6,8 percenta napriek tomu, že jednotlivé členské štáty musia šetriť. Predmetom sporov je navyše rozpočtový rámec EÚ na obdobie 2014-2020, ktorému bude venovaný mimoriadny summit v dňoch 22. a 23. novembra. Administratívne náklady obvykle tvoria približne šesť percent z celkovej sumy, z čoho na platy zamestnancov pripadá asi polovica.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok