To najlepšie z ománskeho Salalahu

CK Satur/PR
11.10.2021 16:33

Aj keď sa názov Ománu spomínal už pred dvetisíc rokmi, aj dnes je stále neurčitý, no pre mnohých je to krajina ako vystrihnutá z arabskej rozprávky, či bájnej Atlantídy, ktorú tu dobrodruhovia hľadajú dodnes. Avšak zároveň je zahalená do drahého sultánskeho šatu s omamnou vôňou, ktorá si dokáže podmaniť kohokoľvek. Takéto sultanáty na svete exitujú len dva, a jedným z nich je vábivý Omán, kde len posledných pár rokov vyniká mesto Salalah, ktoré akoby sa pre "terajší svet vynorilo z mora a piesku" celkom nečakane. Je však skutočným darom prírody.

To najlepšie z ománskeho Salalahu
CK SATUR

Matka príroda Omán „dômyselne stvorila“ na juhovýchode Arábie a vtisla mu pečať strategickej polohy, kde ho obmýva Arabské more. V jeho severnej časti mu kraľuje hlavné mesto Muscat, ktoré tak dohliada nad územím zaberajúcim cez 300 000 km2. Južnej časti dominuje legendami opradené mesto Salalah, ktoré hrdo konkuruje Muscatu. Napriek tomu, že väčšinu územia tvorí púštna rovina, do vienka tak dostal vzácne zdroje ako meď, myrhu a kadidlo, po ktorom prahol staroveký svet.

Nádherné ománske pláže. CK SATUR

Dnes táto púštna zem ohromuje svojou pravou arabskou atmosférou, ktorú môžete ucítiť počas vašej dovolenky v Ománe a zároveň zažiť to, že sa za 8 hodín letu ocitnete v krajine tisíc a jednej noci, kde môžete očakávať čokoľvek magické a možno aj „lietajúce koberce“.

Jemné pláže a sem tam i burácajúci oceán

Píše sa 16. storočie a portugalské lode, ktoré sa plavia do Ázie používajú jeden z najstarších navigačných nástrojov ľudstva, ktorý smelých námorníkov doviedol ku nádherným ománskym plážam. Nechajte nech aj váš astroláb vás dovedie ku tým najkrajším plážam do oblasti Salalahu na juhu krajiny, kde je jemný biely piesok, tyrkysové zátoky, modravé lagúny či divoký oceán, presne taký aký má byť. Južná provincia Dhofar vás prekvapí nielen oceánom, púšťou ale aj zeleňou a nevšednosťou, ktorú len sem z celého Arabského polostrova prinášajú monzúny.

Starý prístav a centrum obchodu. CK SATUR

Salalah a jeho podmanivé okolie

Omán je síce zem, kde rastie asi 2 mil. paliem datľových, ale Salalah sa pýši aj pol miliónom paliem kokosových, ktorých exotické plody si nenechajte ujsť a ochutnajte lahodnú kokosovú šťavu. Toto „žiariace“ mesto, ako ho nazvali miestni obyvatelia Jibali bolo rodiskom obľúbeného sultána Qaboosa. Pri skúmaní okolia Salalahu narazíte na starý prístav Al Baleed. Ten bol v 4. storočí centrom obchodu, kde sa predávalo kadidlo a korenie do Indie. Dnes sú tu pozostatky paláca, domov a skladov.

Vzácne kadidlo. CK SATUR

Záujem o zvláštnosti vzbudzuje mesto Mirbat a to svojou architektúrou, kde sú postavené domy z ílu. Kedysi sa tu chovali arabské kone, preto jednu sochu cválajúceho krásavca uvidíte aj pri vstupe do mesta. Toto okolie sa preslávilo najmä kadidlovými stromami. Za hlavné územie kadidla sa považuje Wadi Dawka, ktoré je chránené kráľovským dekrétom. O tento svoj poklad sa Omán príkladne stará, regeneruje a sadí aj nové stromy. Prírodné krásy sa oplatí obdivovať v údolí Darbat, kde po monzúne sa celé zazelená. Sú tu vodopády, rokliny, jaskyne a ťavy, ktoré vždy rozžiaria všetky pohľady.

Z ománskej kuchyne. CK SATUR

Chute Ománu

Aj keď vo vybraných hoteloch nájdete akúkoľvek medzinárodnú výbornú stravu, skúste ochutnať ománske gastronomické špeciality. Keďže Omán je arabská krajina, tie chute sú tu nepopierateľne arabské, avšak s prídavkom rôznych korenín a to vďaka stovkám rokov obchodovania s Indiou. Pri ománskych ochutnávkach narazíte na chute iránske aj africké. Základnom sú ryby, jahňacie, baranie, kozľacie mäso, hydina, ryža, bylinky, zelenina a orechy. Tradičné ománske jedlo je „shuwa“, ktoré sa pripravuje minimálne 6 hodín v hlinenej jame, kde sa dusí okorenené mäso. Ako príloha sa podáva ryža. „Mandi laham“ je napríklad podávané s jahňacím mäsom a ryžou. Ománske rodiny túto pochúťku jedávajú z veľkej tácky a rukami. Typické sú jemné chlebové placky, či datľový chlieb. Tradičným dezertom je ománska „halwa“, ktorá sa dochucuje prenikavým kardamónom a mandľami, po ktorej dobre padne arabská káva alebo čaj, ktoré sú aj symbolom pohostinnosti.

Hotel Fanar. CK SATUR

Ubytovanie ako v paláci s nádychom pravého Orientu

V našej ponuke, nájdete kvalitné hotely s krásnymi dlhými, pieskovými plážami a nádhernými výhľadmi na Indický oceán. Fanar Hotel and Residences 5* je jeden z najšarmantnejších hotelov v Salalahu, v dizajne od známeho talianskeho architekta. Hotel sa pýši 3 hotelovými plážami, v kľudnom zálive ako i pri otvorenom mori s radom kokosových paliem. Hotel má infinity bazén v rozmeroch 800 m², atraktívny stravovací program dine-around, kde ochutnáte rôzne svetové kuchyne a výborné spa centrum Al Waha.

Al Baleed Resort. CK SATUR

V rozprávkovom Salalahu nájdete aj luxusný Al Baleed Resort Salalah by Anantara 5* s prvotriednymi službami priamo medzi nádhernou piesočnou plážou a sladkovodnou lagúnou a v blízkosti archeologického parku Al Baleed. Hotel má fantastickú orientálnu kuchyňu s exotickými chuťami, ktorým sa len ťažko odoláva.

Noc v púšti. CK SATUR

Západ slnka a noc v púšti

Medzi najlepšie zážitky z Arábie patrí púšť, preto sa skúste ponoriť do jej ticha a večnej nádhery počas prenocovania v stanovom tábore priamo v srdci púšte Rub´al-Chálí. Súčasťou tejto noci, na ktorú nikdy nezabudnete je aj beduínska večera, posedenie okolo ohňa, vodná fajka, pozorovanie hviezdnej oblohy a čakanie na svitanie, ktoré sa vám odvďačí jedinečnou krásou. Po ceste do tábora sa zastavíte v údolí kadidlových stromov Wadi Dawka, pri tábore čiernych tiav a pri stratenom meste Ubar, o ktorom sa traduje, že je to bájna Atlantída. Za západom slnka hlboko do púšte sa môžete vydať na jeepe. Toto obľúbené púštne dobrodružstvo prináša piesočné duny, terénne cesty plné piesku a pozorovanie západu slnka hrajúceho mnohými farbami. Ku tomu nechýba ťavia farma, kde môžete ochutnať čerstvé ťavie mlieko a vidieť tieto „koráby púšte“ celkom zblízka.

Ťavia promenáda. CK SATUR

Zábava pre deti

V Salalahu nájdete dostatok zábavy aj pre tých najmenších a to napríklad v akvaparku Hawana, kde sú tobogány, šmykľavky, vodné sprchy, bazén s vlnami ako i bazén pre rodiny aj s tými najmenšími bábätkami. Aj púšť je pre detské oči fascinujúca, či už jazda na jeepe, samotné jemné pieskové duny, ktoré sa dvíhajú do výšky niekoľko desiatok metrov, ťavy, ktoré sa im budú páčiť v hnedej či čiernej farbe a aj samotný ťaví život, ktorý na púšti zažívajú. V ranných hodinách zas môžete s deťmi pozorovať hrajúce sa delfíny, ktoré si plávajú pri hotelových plážach.

Zelená ománska príroda. CK SATUR

Sultánsky Salalah

Mesto Salalah v provincii Dhofar patrí medzi najkrajšie mestá v krajine. Pre nádherné prírodné piesočnaté pláže s krištáľovo čistým morom je často nazývaný aj Karibikom Orientu. Pri poznávaní Salalahu, ktoré zažilo svoj veľký rozkvet v 13. storočí na vás zapôsobí jeho obchodná a námorná história, ktorú jej vniesli aj Portugalci a v 20. storočí bolo aj hlavným mestom. Nájdete tu i prírodné pramene a jaskyne Ain Razat. V centre mesta sa nachádza krásna mešita z roku 2009 a palác sultána Qaboosha. Na tradičnom trhu Al Háffa vás očaria všetky ománske poklady, od kokosovej šťavy, fantastických parfumov, kadidla a rôznych korenín.

Mughsail. CK SATUR

Vedeli ste, že....?

  • vďaka operácii Oryx na záchranu voľne žijúcej bielej antilopy sa podieľal aj Omán? V 60. rokoch minulého storočia 3 oryxov odchytili, v USA rozmnožili a po 20 rokoch navrátili do ich prirodzeného prostredia.
  • Salalah, ktorý leží na Arabskom polostrove má tropické podnebie?
  • v Ománe je viac ako tisíc hradov, pevností a strážnych veží?
  • aj cez územie Ománu sa rozprestiera najrozsiahlejšia, najmenej obývaná a nehostinná piesková púšť Rub´al-Chálí, ktorá meria 1000 km x 500 km a že má duny vysoké 250 m a teploty vzduchu tu presahujú viac ako 50 ℃?
  • baobab pôvodne pochádza z Ománu a Jemenu a na Madagaskar bol zavlečený?
  • najstaršiu ománsku mešitu Aqeel nájdete v Salalahu? Má jedinečnú andalúzsku architektúru.
  • v Salalahu sa nachádza najdlhšia hrobka na svete, ktorá patrí prorokovi Al Nabi Umranovi a meria 33 m?
  • najkrajšia ománska pláž Mughsail sa nachádza cca hodinu cesty západne od Salalahu?

Aktuálne informácie ohľadom podmienok vstupu do Ománu a návratu na Slovensko nájdete v covid mape od CK SATUR.

TIPY, AKTUALITY A ZAUJÍMAVOSTI O CESTOVANÍ VÁM PRINÁŠA CK SATUR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok