Klinčeková pleťová voda na mastnú i zmiešanú pleť: Takto si ju pripravíte samy doma

TA3/zm
12.10.2021 08:00

Aromatické klinčeky nie sú vhodné len do vareného vína, punču či koláčov, ale aj na pleť. Majú antiseptické účinky, vďaka čomu si poradia s problémami mastnej či zmiešanej pokožky. Stačí si z nich pripraviť jednoduché tonikum.

Klinčeková pleťová voda na mastnú i zmiešanú pleť: Takto si ju pripravíte samy doma
Profimedia

Klinčeky krásne voňajú, preto ich využitie poznáme najmä v kuchyni, ale dokážu oveľa viac. Táto aromatická korenina sa stáročia používa v lekárstve, najmä na zuby, keďže má protizápalové účinky. No tie dokážete veľmi dobre využiť aj v prípade problematickej pleti.

Táto pleťová voda je vhodná na nečistú, mastnú, zmiešanú či aknóznu pleť . Ako základ použijeme ružovú vodu – cca 100 ml. Do nej nakvapkáme 4 kvapky éterického klinčekového oleja a 4 kvapky éterického levanduľového oleja. Premiešame a prelejeme do fľaštičky s rozprašovačom. Pleťovú vodu používame ráno a večer na očistenú pleť.

Klinčekové tonikum

Pleťovú vodu z klinčekov si ľahko vyrobíte aj doma. Stačí mať esenciálny olej z tejto koreniny, ktorý v pomere štyri kvapky nalejete do deci ružovej vody. A to je celé. Následne tonikum používajte ráno a večer na čistú pleť. Voda je vhodná na dočistenie problematických partií, ktoré majú sklony k tvorbe akné.

Domáca destilácia

Predchádzajúci recept je jednoduchý práve v tom, že obe ingrediencie dokážete kúpiť. Ak však chcete vyskúšať poctivejšiu prípravu klinčekovej pleťovej vody destiláciou, môžete to skúsiť. Do stredu hrnca postavte misku, ktorá bude slúžiť na zachytávanie vyzrážanej vody, ktorú nalejete okolo misky. Do vody ponoríte lupene z ruží, môžu byť čerstvé i sušené, a pridáte klinčeky.

Hrniec zakryte pokrievkou, dobrý tip je dať ju naopak. Jednak po rúčke vyzrážaná voda ľahšie kvapká do stredu, kde máte pripravenú misku. Ale na pokrievku hore dnom je potrebné postaviť ešte vrecko s ľadom, aby celý proces destilácie prebehol rýchlejšie. Trvá to približne dvadsať minút od varu.

Skladovanie a trvácnosť

Či už sa rozhodnete pre prvú alebo druhú verziu prípravy, domácu pleťovú vodu by ste mali skladovať v chladničke, aby čo najdlhšie vydržala. V prípade destilácie je dobré do tonika pridať pár kvapiek kvalitného esenciálneho oleja, ktorý vytvorí na povrchu film a neprepustí do vody vzduch, takže vydrží ešte dlhšie.     

Témy: Krása miska
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok