Využite kolové nápoje v domácnosti. Okrem toalety vyčistia aj všeličo iné

TA3/zm
11.10.2021 16:00

Kolové nápoje možno nie sú zdravé na pitie, ale na čistenie domácnosti sú nenahraditeľným pomocníkom. Čo všetko vám hnedá nápoj s bublinkami pomôže vypucovať?

Využite kolové nápoje v domácnosti. Okrem toalety vyčistia aj všeličo iné
Pexels/Masahiro Naruse

Tajomstvom úspechu, prečo sú kolové nápoje také výborné na čistenie je, že obsahujú kyselinu fosforečnú a citrónovú, ako aj oxid uhličitý, teda bublinky. Trik , ako kola vyčistení toaletu len vďaka tomu, že ju tam vylejete, už pozná takmer každý. Tento hnedý nápoj sa však dá v domácnosti využiť na oveľa viac spôsobov.     

Odstráni žuvačku

Ak máte menšie deti, určite sa vám aspoň raz stala nehoda so žuvačkou, ktorá sa prilepila tam, kde nemala. Kola je na jej odstránenie skvelá, bez ohľadu na to, či ju musíte odstrániť deťom z vlasov alebo z džínsov. Nalejte na dané miesto kolový nápoj a nechajte pôsobiť niekoľko minút. Následne žuvačku ľahko škrabaním odstránite.

Pripáleniny a hrdza

Bublinky v kole výborne rozpúšťajú mastnotu a pripáleniny na kuchynskom riade. Zanesenú panvicu alebo hrniec ponorte do kolového kúpeľa, nechajte postáť niekoľko hodín a ľahko špinu potom odstránite.

Rovnako funguje kola na predmety s hrdzou, napríklad starší príbor alebo náradie zo záhrady. Opäť poškodenému predmetu pripravte bublinkový kúpeľ a na druhý deň ho máte ako nový.

Celá kúpeľňa

Ak funguje kola na umývanie toalety, potom si poradí aj s rovnakým povrchom v umývadle alebo vo vani, ktoré chytá hnedý korózny nádych. Využiť ju môžete aj na oživenie škár medzi kachličkami. Hubku ponorte do kolového roztoku a umývajte, kým nebudú medzery ako nové.   

Vyčistí kanvicu

Kola vyčistí aj varnú kanvicu zanesenú vodným kameňom. Ak nemáte radi domáci recept s octom, skúste tento hnedý nápoj, len ho nevarte. Stačí naliať do kanvice a nechať odstáť do rána, potom len vyliať a vyumývať.

Kola ako prací prostriedok

Kolové nápoje sú skvelé aj na škvrny rôzneho druhu. Napríklad odstráni krv na oblečení alebo mastné fľaky. Použite ju podobne ako bežný čistič škvŕn. Nalejte na špinavé miesto, nechajte pôsobiť, potom preperte v rukách a dajte oplať aj klasicky do práčky.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok