Kaníkova minidaň v programe SDKÚ nebude

TASR
8.11.2012 11:18

Návrh predsedu poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovíta Kaníka zdaňovať každú bezhotovostnú platbu občanov sadzbou 0,1 percenta sa napokon do programu SDKÚ-DS nedostane. Kaník to dnes potvrdil pre TASR s tým, že zrejme nie je ešte zrelá doba na takéto riešenia.

Kaníkova minidaň v programe SDKÚ nebude
SITA

"Ja sa ale touto otázkou určite budem zaoberať aj naďalej. Dnes vidím istú chybu tohto návrhu v jeho opatrnosti, ktorá ma držala pri zemi, keď som ho formuloval. Dnes by som zvolil ešte radikálnejšiu stratégiu. Ak máme niekedy v budúcnosti uvažovať o celkovej zmene daňového systému, najlepšie by to bolo spraviť tak, že niektoré dane, ako daň z príjmu, zrušíme úplne," uviedol Kaník s dôvetkom, že by sa nahradila touto minidaňou.

Návrh programu SDKÚ-DS, ktorého definitívnu podobu prijme Ústredná rada 17. novembra, vyvolal v strane od niektorých jej predstaviteľov kritické postoje. Napriek tomu Kaník atmosféru v SDKÚ-DS nechce charakterizovať ako napätú. "Napätá situácia býva vtedy, keď sa nediskutuje, keď niečo hodíte na stôl a vôbec sa nezaujímate, čo ľudia na to," konštatoval.

Na margo podpredsedu strany pre ekonomiku Ivana Štefanca, o ktorom sa špekulovalo, že hrozí odchodom zo strany, čo on následne poprel, Kaník povedal, že Štefanec bol pri všetkom. "Konečné materiály vždy schvaľuje rozšírené vedenie, kde pán Štefanec vždy bol. Je pravda, že nepodporuje tento návrh, ale určite nie je pravda, že by sa o ňom dozvedel dodatočne," zdôraznil Kaník. Podľa jeho slov to, že sa médiá dostali k materiálu, ktorý bol polotovarom a spravili z toho záver, je vecou médií, ale nie reality.

Kaník tvrdí, že o konečnej podobe straníckeho programu sa v strane diskutuje. "Prejdeme všetky kraje, včera sme boli v Bratislave, predtým v Banskej Bystrici, dnes sme v Trnave. Ide o štandardný spôsob novej práce v SDKÚ-DS, že je otvorená diskusia, ktorá môže byť niekedy aj ostrá," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok