Vláda: Učitelia by sa mali stať verejnými činiteľmi

TA3, TASR
8.11.2012 16:48

Vláda chce zvýšiť spoločenský status učiteľov tým, že im zákonom dá postavenie verejného činiteľa. Vyplýva to z memoranda, ktoré dostali školskí odborári.

Vláda: Učitelia by sa mali stať verejnými činiteľmi
SITA

Memorandum s návrhom sa odborom nepáči

„Vláda navrhne legislatívnu úpravu, na základe ktorej získajú pedagogickí zamestnanci a odborní zamestnanci regionálneho školstva postavenie verejného činiteľa,“ píše sa v memorande.

Ich pravosť potvrdil hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák. Okrem vyššieho statusu v dokumente vláda pedagogickým, odborným a nepedagogickým zamestnancom v školstve sľubuje päťpercentné zvýšenie tarifných platov v budúcom roku. To by sa netýkalo vysokoškolských učiteľov.

Memorandum od vlády sa predsedníctvu zväzu nepáči, chce ho doplniť a následne predložiť kabinetu. Ponuku päťpercentného zvýšenia platov dostali odborári od vlády ešte začiatkom októbra. Odmietli ju a naďalej žiadajú desaťpercentné zvýšenie platov, ak ho nedosiahnu, začnú 26. novembra štrajkovať.

Zdroje na ďalšie zvýšenie platov učiteľov v rokoch 2014-2016 plánuje vláda podľa memoranda získať „zefektívnením systému financovania škôl a školských zariadení, najmä zavedením nástrojov na podporu optimalizácie siete škôl a školských zariadení a dôslednou kontrolou dodržiavania účelovosti finančných prostriedkov vyčlenených na školstvo“.

Učiteľov je vraj priveľa

Šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič tvrdí, že na Slovensku je priveľa učiteľov a zbytočne veľa kapacít pre málo žiakov.

„Analýzy nám hovoria, že učiteľov máme veľa, z toho dôvodu, že máme menší a menší počet žiakov na jedného učiteľa. Ale nie vo všetkých oblastiach, aj tam musíme pristupovať diferencovane,“ povedal dnes Čaplovič. Na Slovensku na jedného učiteľa pripadá podľa rezortu asi 11 až 12 žiakov.

Európsky priemer je pritom okolo 15 žiakov na učiteľa. „Jednou z možností, ako získať finančné prostriedky, je aj vnútorná reštrukturalizácia jeho siete. Je neprijateľné, aby sme mali na základných školách 49.000 deviatakov, ako to bolo v minulom školskom roku a ponúknuté miesta sú asi 80.000, čo je skutočne zlý stav,“ dodal Čaplovič.

Minister financií Peter Kažimír pred stredajším rokovaním vlády vyhlásil, že jeho ponuka zvýšiť platy školských zamestnancov v budúcom roku o päť percent bola definitívna. "Dal som najavo aj zástupcom odborov, že nie sme na arabskom trhu, to znamená, tá moja ponuka bola definitívna a vychádza z možností rozpočtu na budúci rok," vyhlásil minister. Dodal, že zodpovedá za stav verejných financií a nie je pripravený maľovať na ružovo niečo, čo vyzerá úplne inak.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok