Zázračný liek proti covidu? Vedci odhalili podvody v štúdiách o ivermektíne

TA3 ČTK
10.10.2021 07:00

Všetky vedecké štúdie, ktoré poukazujú na účinnosť lieku ivermektín proti covidu, obsahujú vážne chyby alebo vykazujú známky manipulácie s dátami, píše server BBC s odkazom na zistenie štyroch nezávislých vedcov. Tí posudzovali všetky dostupné štúdie, v ktorých sa liek testoval na ľuďoch nakazených koronavírusom.

tabletky lieky 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Nemá vplyv na covid

Rešpektované klinické testy, ktoré sa zaoberali účinnosťou lieku, podľa vedcov došli k záveru, že liek nemá vplyv na zdravotný stav pacientov s ochorením Covid-19.

Ivermektín, ktorý vznikol v 70. rokoch minulého storočia ako antiparazitikum, začalo mnoho ľudí nazývať zázračným liekom na Covid-19, najmä v kruhoch, ktoré odmietali novovyvinuté vakcíny. Niekoľko krajín, vrátane Slovenska, potom schválilo jeho mimoriadne použitie pre pacientov s ťažkým priebehom ochorenia.

Ivermektín začalo mnoho ľudí nazývať zázračným liekom na covid, a to najmä v kruhoch, ktoré odmietali nové vakcíny.

Nezávislá skupina amerických a austrálskych lekárov a vedcov preskúmala všetky dostupné štúdie s kontrolnou skupinou ohľadom účinnosti ivermektínu u covidových pacientov. Pacienti v nich boli náhodne rozdelení na dve skupiny, pričom jedna skupina dostala ivermektín a druhým podali neúčinnú látku, teda placebo. Tím vedcov sa zaoberal aj šiestimi pozorovacími štúdiami, ktoré len sledovali, čo sa deje pacientom, ktorí liek už berú.

Hrubé nedostatky v štúdiách

Päť z 26 štúdií podľa nezávislých výskumníkov vykazovalo známky falšovaných dát, napríklad v nich boli o pacientoch uvedené v podstate nemožné údaje, alebo v nich boli niektorí pacienti uvádzaní opakovane. Ďalších päť štúdií obsahovalo faktické chyby, napríklad v nich boli zlé súčtové čísla. O iných zase nič nevedeli miestne zdravotné úrady alebo u nich panovalo podozrenie, že rozdelenie pacientov do skupín nebolo celkom náhodné.

Poľsko TASR/AP

Vedci došli k poznatku, že štúdie, ktoré najviac naznačovali účinnosť ivermektínu proti covidu, zároveň budili najväčšie podozrenia z manipulácie s dátami či nesprávneho postupu autorov.

Najväčšiu a najkvalitnejšiu štúdiu ohľadom ivermektínu vykonala McMasterova univerzita v Kanade, ktorá však došla k záveru, že užívanie lieku pacientom s covidom neprinieslo žiadny prospech. Spoločnosť Merck, ktorá je jednou z firiem, ktoré liečivo vyrábajú, vo februári vyhlásila, že nie sú žiadne vedecké dôkazy o účinnosti ivermektínu pre liečbu pacientov s koronavírusom.

Tam, kde chýbajú vakcíny

Liek schválilo alebo odporučilo viacero štátov, napríklad India, Juhoafrická republika, Peru, mnohé krajiny v Latinskej Amerike alebo aj Slovensko. Niektoré krajiny však nakoniec od týchto návrhov ustúpili. Podľa BBC sa prípravok tešil popularite najmä v krajinách, kde bola slabá dostupnosť vakcín

Európsky liekový regulátor EMA neodporúča používať ivermektín na prevenciu ani liečbu covidu. Český Štátny ústav pre kontrolu liečiv v marci umožnil zdravotníckym zariadeniam podávať liek pacientom s koronavírusom v rámci experimentálnej liečby. Fakultná nemocnica u svätej Anny v Brne už predtým používala ivermektín ako súčasť liečby pacientov s chorobou Covid-19, pričom o účinnosti lieku uskutočňuje štúdiu.

V súvislosti s ivermektínom stíha polícia českého poslanca Lubomíra Voľného. Podozrieva ho zo šírenia poplašnej správy kvôli jeho príspevku na sociálnej sieti, v ktorom tvrdil, že sa chystá sprisahanie, ktorého cieľom je diskreditácia lieku prostredníctvom zabíjania pacientov. Snemovňa však pred koncom volebného obdobia nestihla rozhodnúť o vydaní poslanca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok