Upálilo sa päť Tibeťanov, žiadali návrat dalajlámu

TASR
8.11.2012 11:13

Na protest proti politike čínskej vlády voči Tibetu sa v týchto dňoch upálilo ďalších päť Tibeťanov, medzi nimi boli aj traja budhistickí mnísi vo veku 15-16 rokov. Informovali o tom dnes tibetské exilové a ľudskoprávne zdroje.

Upálilo sa päť Tibeťanov, žiadali návrat dalajlámu
SITA

Toľko upálených za 24 hodín si protesty za oslobodenie Tibetu doteraz ešte nevyžiadali. Ďalšie prípady možno očakávať v súvislosti so začiatkom zjazdu Čínskej komunistickej strany, domnieva sa agentúra AP.

Traja mladí mnísi sa podpálili pred budovou verejnej bezpečnosti v meste Gomang v provincii S'-čchuan, spresnila v Londýne sídliaca organizácia Slobodný
Tibet. Podľa nej mladíci žiadali slobodu pre Tibet a návrat dalajlámu z exilu a potom sa podpálili. Najmladší z trojice, 15-ročný mních, zomrel pred policajnou stanicou, zvyšní dvaja v nemocnici.

Chlapci spáchali samovraždu upálením spoločne, čo je prvý prípad hromadného samoupálenia.
Na následky popálenín zomrela aj 23-ročná Tibeťanka, ktorá sa demonštratívne podpálila v stredu večer pred kláštorným komplexom Rongwo v provincii Čching-chaj.

Piatou obeťou je neidentifikovaný Tibeťan, ktorý spáchal samovraždu podpálením v stredu večer v meste Bechar, ležiacom v okrese Nagču, v Čínou spravovanej Tibetskej autonómnej oblasti. Exilové zdroje o tom informoval jeden z miestnych mníchov.

Za posledné dva roky sa na protest proti kultúrnemu a náboženskému útlaku upálilo asi 70 Tibeťanov.
Územie Tibetu je pod čínskou nadvládou od začiatku 50. rokov, keď čínske jednotky toto územie v roku 1951 obsadili, respektíve "pokojne oslobodili". Od protičínskeho povstania v roku 2008 je Tibetská autonómna oblasť pod ešte prísnejšou kontrolou čínskych úradov a armády.

Tibeťania, ktorí spáchali samovraždu upálením, žiadajú aj návrat svojho duchovného vodcu dalajlámu, ktorý z Tibetu ušiel po neúspešnom povstaní proti čínskej nadvláde v roku 1959 a odvtedy žije v exile v Indii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok