Baníci v Novákoch trúbili na autách, klesajú im platy

SITA, TA3
8.11.2012 10:05

Hornonitrianski baníci dnes ráno protestovali pred Baňou Nováky. Trúbením na autách dali najavo svoj nesúhlas s klesajúcimi platmi. Baníci, ktorí akciu podporujú, si na hruď pripli červenú stužku.

Baníci v Novákoch trúbili na autách, klesajú im platy
TA3

„Za minulý rok sme mali priemerný plat 818 eur a to je najväčší kameň úrazu, lebo namiesto toho, aby nám plat rástol, tak za obdobie deviatich mesiacov sme mali znížený plat oproti minulému roku o 30 eur,“ povedal šéf odborov Hornonitrianskych baní Prievidza Jozef Talian.

Protest proti znižovaniu platov sa začal už v stredu. Baníci, ktorí akciu podporujú, si na hruď pripli červenú stužku. „My tvrdíme, že plán je nereálne nastavený, hospodársky výsledok Hornonitrianskych baní Prievidza je kladný a napriek tomu platy klesajú. Vedenie tvrdí, že môže rozdeliť len to, čo máme, čo vyprodukujeme. Vyprodukujeme, máme, ale nerozdelíme. Alebo rozdelíme tak, že ľuďom nedáme, ale niekde inde asi dáme,“ tvrdí Talian s tým, že práca v bani je do značnej miery ovplyvnená prírodou. Za to, že baníci vyfárajú menej uhlia, hoci robia v štandardnom režime, by nemali dostať menej peňazí.

Mnohí baníci fárajú do podzemia už niekoľko rokov. Hovoria, že platy sa im za posledných päť rokov nezvýšili viac ako o jedno percento. „Som tu 31 rokov a takéto zárobky tu neboli nikdy. Dajú vám 570 eur výplaty – v bani, dolu. Veď to už zarobia upratovačky,“ povedal jeden z protestujúcich baníkov.

Ako informovala hovorkyňa Hornonitrianskych baní Prievidza Adriana Siváková, odmeňovanie zamestnancov je v súlade s kolektívnou zmluvou, ktorá je výsledkom dohody odborárov a zamestnávateľa. Dôvodom nižších platov je podľa nej neplnenie plánovaných úloh v ťažbe od začiatku roka.

„Mesačne baníci vyťažili len si 165 300 ton. Priaznivý zvrat nastal v mesiaci október, keď baníci vyťažili už 220 000 ton, čo sa prejaví aj vo výplatách za október a pri priaznivom trende aj do konca roka,“ povedala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok