Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový systém akvakultúry dáva pozor na organizmy zabíjajúce riasy

Nový systém akvakultúry dáva pozor na organizmy zabíjajúce riasy
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 10. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Okrem súčasného používania v biopalivách, doplnkoch a hnojivách, by sa riasy mohli potenciálne využívať aj v aplikáciách od biotlačeného tkaniva až po krmivo pre včely. Aj preto je novo vyvinutý systém akvakultúry obzvlášť dôležitý, pretože neustále kontroluje, či sú plodiny rias zdravé.

Nové zariadenie bolo vyvinuté na Kalifornskej univerzite v San Diegu a je navrhnuté na použitie v dlhých a tenkých rybníkoch, ktoré sa často používajú na pestovanie rias vo veľkom meradle. Pretože sú tieto rybníky otvorené prírodnému prostrediu, podliehajú kontaminácii organizmami, ktoré ničia riasy, akými sú baktérie, huby a vírusy. Vedci tvrdia, že baktérie sú stavané tak, aby riasy napádali a jedli, pričom ich rast je exponenciálny. Jeden deň by mohol byť rybník plný pekných zelených rias a na druhý deň z nich môže byť hnedá bahnitá kaša. Za jednu noc sa tak dá prísť o celú úrodu rias.

Nový systém chráni pred takýmito scenármi pomocou existujúcej technológie známej ako chemická ionizačná hmotnostná spektrometria (CIHS), ktorá sa predtým používala v oblastiach ako je medicína či obrana. V tomto prípade sa CIHS používa na stanovenie základnej hodnoty hladiny emisií prchavých plynov, ktoré produkuje zdravá plodina rias pri jej raste a kvitnutí. Ak sa zistí náhla a neočakávaná zmena prchavého plynu, je to pravdepodobne kvôli tomu, že sú riasy stresované prítomnosťou invázneho organizmu. Keď systém zaznamená takú zmenu, hneď na to upozorní pestovateľov rias, čo im umožní okamžite začať konať.

Počas laboratórnych testov bol systém CIHS schopný detegovať infekčné mikróby v plodinách rias o 37 až 76 hodín skôr, ako to bolo možné pri tradične používaných technológiách, ako je napríklad mikroskopia a fluorescenčné zobrazovanie. Vedci teraz plánujú otestovať svoju technológiu priamo v teréne.

Dokument o výskume bol nedávno publikovaný v magazíne Proceedings of the National Academy of Sciences.

Riasy pestované v dlhých a tenkých rybníkoch sú monitorované technológiou chemickej ionizačnej hmotnostnej spektrometrie.