PR správa

V Poprade sa opäť začne Medzinárodný festival horských filmov

PR
6.10.2021 17:03

Už v stredu 13. októbra sa v Poprade začne najväčší a na Slovensku najstarší sviatok pre nadšencov horskej kinematografie, XXIX. ročník Medzinárodného festivalu horských filmov.

V Poprade sa opäť začne Medzinárodný festival horských filmov
mfhf

Počas piatich dní, teda do nedele 17. 10., diváci uvidia spolu 44 filmov zo 17 krajín sveta. O aké filmy pôjde, priblížila riaditeľka festivalu Mária Hámor slovami: „Vyberali sme spomedzi 95 prihlásených snímok a nás teší, že do súťaže sa prepracovalo aj osem slovenských titulov. Medzi nimi nebude chýbať ani najnovší filmový projekt dokumentaristu Pavla Barabáša s názvom Dhaulághirí je môj Everest.“ So Zoltánom Demjánom, ktorý je hlavným protagonistom tohto filmu i s jeho autorom Pavlom Barabášom, sa budú môcť diváci stretnúť v sobotu večer (16. 10.), keď bude mať tento film v Poprade premiéru.

Ako uviedla riaditeľka MFHF, festivalový program ponúkne aj ďalších atraktívnych hostí. Na besedu s divákmi (v piatok 15. 10.) a uvedenie filmu o svojom najnovšom životnom dobrodružstve príde český himalájista Marek Mára Holeček. Ten patrí v súčasnosti k najúspešnejším horolezcom z Čiech, je tiež držiteľom prestížneho ocenenia Piolet d´Or. Druhá divácka beseda pripomenie (v sobotu 16. 10.) polstoročie od prvého výrazného úspechu vtedy ešte československých horolezcov v Himalájach. V roku 1971 sa im podarilo dosiahnuť vrchol obávanej Hory smrti, na Nanga Parbate stáli Michal Orolin a Ivan Fiala. Na udalosti spred päťdesiatich rokov si prídu zaspomínať účastníci tejto prelomovej expedície, Michal Orolin, Ľudovít Zahoranský, Ivan Urbanovič, Gejza Haak a Martin Mladoň.

mfhf mfhf

Popradský festival sa v súčasnej epidemiologickej situácii odohrá aj naživo, aj online. „V troch sálach v Poprade a v kinách v Kežmarku a v Spišskej Novej Vsi budeme premietať iba pre obmedzený počet divákov v takýchto režimoch. Sála na MsÚ v Poprad bude iba pre zaočkovaných divákov, popradské kino Tatran a kino Iskra v Kežmarku budú v kategórii OTP, teda očkovaní, testovaní a tí, ktorí ochorenie covid-19 prekonali. Dom kultúry Poprad a kino Mier v Spišskej Novej Vsi, budú fungovať v základnom režime, teda pre všetkých divákov. Ostatní záujemcovia majú šancu zažiť MFHF sprostredkovane vďaka online prenosom,“ spresnila spôsob fungovania festivalového života v pandemickej dobe Mária Hámor.

Súčasťou festivalovej ponuky sú aj dve fotografické výstavy. Vo foyeri Mestského úradu výstava známeho slovenského fotografa Milana Kapustu „Krásy Tatier a Slovenského krasu“ a v priestoroch popradského nákupného centra Forum, kde je nainštalovaná výstava „Čaro slovenských vodopádov“, ktorej autorom je Vladimír Šifra.

Kvalitu a úroveň filmov bude hodnotiť trojčlenná medzinárodná porota, jej členmi sú: poľský himalájista a filmár Dariusz Załuski, český publicista, spisovateľ a snoubordista Boris Hlaváček a zo Slovenska Martin Kaňuch, redaktor edičného oddelenia Slovenského filmového ústavu a šéfredaktor polročníka Kino-Ikon. Ich verdikt sa diváci dozvedia v nedeľu popoludní, kedy budú mať zároveň šancu vidieť niektoré z víťazných filmov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok