ICC: Líbya nesmie udeliť amnestiu na protikaddfiovské zločiny

SITA
7.11.2012 19:55

Prokurátorka Medzinárodného trestného súdu (ICC) v stredu vyzvala novú líbyjskú vládu, aby odmietla akúkoľvek amnestiu na zločiny spáchané silami, ktoré zvrhli bývalého diktátora Muammara Kaddáfího.

ICC: Líbya nesmie udeliť amnestiu na protikaddfiovské zločiny
ČTK

Novozvolená vláda by sa mala ujať svojej funkcie vo štvrtok v Tripolise. Jej nástup k moci však sprevádzajú medzinárodné obavy ohľadom situácie v oblasti bezpečnosti a súdnictva ako aj zadržiavania Kaddáfího syna.

Hlavná prokurátorka ICC Fatou Bensoudaová vyzvala novú líbyjskú vládu, aby "zabezpečila, že nedôjde k žiadnej amnestii na medzinárodné zločiny a beztrestnosti týchto činov bez ohľadu na to, kto je ich strojcom a kto obeťou". "Situáciu v Sýrii považujem ja a môj úrad naďalej za veľmi vážnu," povedala Bensoudaová Bezpečnostnej rade OSN.

Vláda navrhla zákon, ktorý garantuje amnestiu za "činy, ktoré sa stali nevyhnutnými po revolúcii zo 17. februára", ktorá viedla ku Kaddáfího pádu a následnej smrti v októbri minulého roka. Prokurátorka v tejto súvislosti vyzvala vládu, aby zverejnila sľubovanú stratégiu ukončiť beztrestnosť v krajine, ktorá sa zotavuje z chaotických udalostí roku 2011, pričom jej ponúkla aj pomoc ICC.

Ľudskoprávne skupiny vyjadrili obavy, že kontroverzná smrť Kaddáfího ako aj vraždy, mučenie a väznenie jeho stúpencov ostanú na základe navrhovanej amnestie nepotrestané.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok