V Česku sa začali voľby. Ako prví môžu hlasovať ľudia v karanténe

TA3 TASR ČT 24
6.10.2021 10:01

Voľby do Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky sa začali už v stredu. Ako prví môžu hlasovať ľudia, ktorí sa pre koronavírus nachádzajú v karanténe alebo izolácii. Tí môžu svoj hlas odovzdať priamo zo svojho auta na jednom z 82 stanovíšť.

Ľudia, ktorí chcú takýto spôsob hlasovania využiť, musia na stanovište "prísť v dopravnom prostriedku, preukázať svoju totožnosť, ako aj skutočnosť, že sú v karanténe", vysvetlil šéf odboru volieb českého ministerstva vnútra Tomáš Jirovec. Ľudí, ktorí sa však nachádzajú v samoizolácii, sa tento spôsob volieb netýka.

Koľko dospelých ľudí sa v Česku nachádza momentálne v karanténe a izolácii, nie je z oficiálnych štátnych štatistík jasné. Podľa údajov Českej správy sociálneho zabezpečenia a ministerstva zdravotníctva však v súčasnosti ochorením COVID-19 v Česku trpí 7900 ľudí a v karanténe je s elektronickým potvrdením o práceneschopnosti 2223 zamestnancov a živnostníkov, ktorí si platia nemocenské poistenie. Podľa iDNES.cz však v stredu krátko pred 09.00 h hlasovacie stanovište na Letnej ulici v Prahe nikto nevyužil, otvorené však bude do 17.00 h.

Českí občania majú okrem toho v stredu poslednú možnosť vyzdvihnúť si na obecnom úrade hlasovací preukaz, ktorý im umožní voliť aj mimo miesta ich bydliska. Žiadosť o tento preukaz však bolo potrebné doručiť na úrad najneskôr minulý piatok. Strany, ktoré sa na voľbách zúčastňujú, majú zase do 14.00 h čas na to, aby z volieb prípadne stiahli niektorých svojich kandidátov. Rovnako tak môžu ešte aj samotní kandidáti odvolať svoju kandidatúru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok