Jahnátek: Zvýhodnená nafta nebude farbená na červeno, režim je iný

TASR
7.11.2012 17:48

Daňovo zvýhodnená nafta na rok 2013, o ktorej dnes rokovala vláda SR, nebude podľa ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Ľubomíra Jahnátka (nominant Smeru-SD) farbená na červeno, pretože zvýhodnenie pri spotrebnej dani má úplne iný režim, ako bol u tzv. červenej nafty.

Jahnátek: Zvýhodnená nafta nebude farbená na červeno, režim je iný
SITA

"Žiadne farbenie nafty nebude. Systém je pomerne presne nastavený. Po prvé, definuje sa v zákone len čiastka, ktorá predstavuje zľavu na spotrebnú daň z nafty na liter," uviedol po dnešnom rokovaní vlády SR Jahnátek.

Zvýhodnenie je podľa neho zároveň podmienené plochou, na ktorej farmár hospodári. "Rezort pôdohospodárstva má už agropodniky v evidencii cez priame platby na plochu," spresnil.

Poskytnutie zvýhodnenia sa zároveň viaže na veľkú dobytčiu jednotku (VDJ), u ktorej sú stanovené sumy zvýhodnenia. "V zákone je navyše stanovený limit na to, koľko môže farmár dostať zvýhodnenia na jeden hektár pôdy a jednu VDJ," poznamenal. Nákup nafty musí byť zároveň zdokladovaný výdavkovým dokladom za nákup nafty.

"Poľnohospodár si naftu tak platí zo svojho a až spätne dostane prostriedky refundované od platobnej agentúry. Nevidím v zákone takmer žiadnu možnosť na obchádzanie zákona," dodal Jahnátek.

MPRV SR plánuje v roku 2013 podporiť hospodárenie podnikov agrosektora SR daňovým zvýhodnením 65 miliónov litrov nafty v sume 10 miliónov eur. Agrorezort navrhuje zníženie sadzby dane z minerálnych olejov vo výške 153 eur na 1000 litrov.

"Tento druh pomoci sa navrhuje uplatňovať len v roku 2013, a to na celý sektor poľnohospodárstva bez ohľadu na veľkostnú kategóriu podniku. Očakáva sa, že toto opatrenie prispeje k rozvoju sektora," zdôvodnil podporu rezort pôdohospodárstva v návrhu zákona o podpore poľnohospodárskej prvovýroby v roku 2013.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok