Európska komisia nám v budúcom roku predpovedá spomalenie rastu na 2 %

SITA, TA3
7.11.2012 16:34

Očakávania Európskej komisie týkajúce sa vývoja Slovenskej ekonomiky sa za posledných šesť mesiacov výrazne zmenili. Podľa aktuálnej jesennej prognózy, ktorá bola zverejnená v stredu, totiž Európska komisia Slovensku predpovedá pre tento rok hospodársky rast na úrovni 2,6 %, kým v máji očakávala rast iba na úrovni 1,8 %.

Pre rok 2013 však naopak prognózu rastu Brusel zrevidoval oproti máju nadol o 0,9 percentuálneho bodu na 2 %. Prvýkrát komisia zverejnila prognózu hospodárskeho rastu na rok 2014. V ňom by mal rast Slovenska opäť zrýchliť na 3 %.

Slovenské hospodárstvo, ktoré v minulom roku stúplo o 3,2 %, by pritom podľa komisie malo v tomto roku ťažiť predovšetkým z pozitívneho vývoja v automobilovom priemysle. Predchádzajúce investície v sektore totiž umožnili v tomto roku zvýšiť produkciu automobilov v prvom polroku o vyše polovicu, čo spôsobilo aj vyše tretinový nárast exportu. "Bez automobilového sektoru, zvyšok ekonomiky v prvej polovici roka stagnoval,“ konštatuje sa v jarnej prognóze Európskej komisie.

V budúcom roku sa však situácia zmení. Automobilky už kvôli bázickému efektu nebudú takým ťahúňom slovenského hospodárskeho rastu a slabý domáci dopyt výpadky v externom dopyte vynahradiť nedokáže. Rast hrubého domáceho produktu preto podľa komisie v budúcom roku spomalí, k čomu prispejú tiež prijaté konsolidačné opatrenia. Očakávané zrýchlenie rastu v roku 2014 na 3 % komisia pripisuje obratu v globálnom raste a postupnej obnove spotrebiteľskej a investorskej dôvery.

Premiér Robert Fico po stredajšom rokovaní vlády na tlačovej konferencii upriamil pozornosť na skutočnosť, že kým eurozóne ako celku predpovedá komisia recesiu, Slovensko by sa v tomto roku malo tešiť najvyššiemu hospodárskemu rastu a v budúcom roku by sa o tento primát malo deliť s Estónskom. Navyše, rast by mal v roku 2014 opäť zrýchliť. "Pýtam sa priateľov z opozície, kde je teda ten obrovský problém so Zákonníkom práce, so všetkými tými opatreniami, ktoré robíme, ktoré majú deklasovať slovenskú ekonomiku,“ vyhlásil Fico s tým, že prognóza komisie ukazuje, že cesta, ktorou sa jeho vláda vydala, je správna.

V oblasti cenového vývoja komisia očakáva na Slovensku v tomto roku rast cien o 3,7 %, ktorý by sa mal v budúcom roku zmierniť na 1,9 % a v roku 2014 by mal dosiahnuť 2 %. V máji pritom Brusel počítal s pomalším cenovým rastom pre tento rok na úrovni iba 2,9 %. Prognózy pre budúci rok ponechala komisia bez zmeny.

Zhoršili sa aj vyhliadky vývoja nezamestnanosti. Kým ešte pred pol rokom komisia predpokladala, že nezamestnanosť na Slovensku v tomto roku poklesne na 13,2 % z vlaňajších 13,6 %, aktuálne očakáva, že nezamestnanosť dosiahne v tomto roku 13,5 % a v budúcom roku bude na tejto úrovni stagnovať. Mierne klesnúť na 13,1 % by mala až v roku 2014. "Vzhľadom na očakávané spomalenie v ekonomickej aktivite v roku 2013 pracovný trh zrejme zostane v tomto roku slabý s miernym oživením až v roku 2014. Výsledkom by mal byť pokračujúci pozitívny rast produktivity práce,“ konštatuje Brusel.

Oveľa pozitívnejšie ako v predchádzajúcej prognóze však Brusel vidí naše rozpočtové hospodárenie. Po zohľadnení pripravovaných konsolidačných opatrení totiž znížil svoj odhad deficitu verejných financií pre budúci rok z pôvodných 4,9 % na 3,2 % hrubého domáceho produktu. Aj to je však mierne nad plánom vlády, ktorej ambíciou je v budúcom roku stlačiť deficit verejných financií pod 3 % hrubého domáceho produktu. Napriek očakávanému ďalšiemu zníženiu schodku na 3,1 % v roku 2014 by mal verejný dlh postupne stúpnuť o zhruba 5 percentuálnych bodov až na 56 % hrubého domáceho produktu v roku 2014.

Komisia si v prognóze všíma, že v tomto roku, kedy má deficit stagnovať na vlaňajšej úrovni 4,9 % hrubého domáceho produktu, výraznejšie ozdravovanie verejných financií neprišlo. Pre budúci rok to už vidí pozitívnejšie. "Na základe návrhu rozpočtu na roky 2013 až 2015 predpokladáme výrazný posun vo verejných financiách pre rok 2013 s deficitom dosahujúcim 3,2 % hrubého domáceho produktu,“ píše sa v prognóze. Brusel pritom konštatuje, že väčšina konsolidačných opatrení je navrhovaná na príjmovej strane.

Skutočnosť, že v tomto roku sa deficit nezníži, je podľa ministra financií Petra Kažimíra výsledkom zle napísaného rozpočtu predchádzajúcou vládou. Napriek tomu je minister optimistickejší ako komisia a predpokladá, že tohtoročný schodok bude tesne pod 4,7 % hrubého domáceho produktu. Môžu za to dodatočné konsolidačné opatrenia. "Dostali sme vývoj verejných financií pod kontrolu,“ povedal na stredajšej tlačovej konferencii Kažimír.

Slovenská vláda je optimistickejšia aj čo sa týka vývoja v budúcom roku. "My dodržíme deficit na úrovni 2,94 %, je to náš záväzok,“ vyhlásil premiér Fico s tým, že pomôcť na ceste k dosiahnutiu tohto cieľa má aj vyše 500-miliónová rezerva v rozpočte.

Rozhovor s Jurajom Valachym, analytikom Tatra Banky

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok