Školskí odborári trvajú na desaťpercentnom zvýšení platov

SITA
7.11.2012 16:31

Školskí odborári dnes odmietli vládny návrh memoranda, ktorý obsahuje ponuku na päťpercentné zvýšenie platov. Podľa odborárskeho bossa Pavla Ondeka trvajú naďalej na desaťpercentnom navýšení platov v roku 2013, inak 26. novembra vstúpia do časovo neobmedzeného štrajku.

Školskí odborári trvajú na desaťpercentnom zvýšení platov

Predsedníctvo Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku nesúhlasí s navrhovaným Memorandom o postupných krokoch pri systémovom riešení problémov vo financovaní a odmeňovaní v rezorte školstva, ktorý dnes dostali od kabinetu. Podľa Ondeka ide o pracovný materiál a zahrnú do neho svoje pripomienky. "Očakávame, že budú ďalšie rokovania," doplnil pre agentúru SITA. Ich termín ešte stále nepoznajú.

Ondek zopakoval, že naďalej požadujú desaťpercentné navýšenie tarifných platov v roku 2013. Očakávajú postupné kroky, aby do konca volebného obdobia podiel HDP na školstvo dosiahol šesť percent. Platy pedagogických zamestnancov v regionálnom školstve by sa mali postupne dostať na úroveň 1,2- až 1,6-násobku priemerného platu v národnom hospodárstve a u vysokoškolských pedagógov na 1,7- až 3,0-násobku priemerného platu v národnom hospodárstve. Ďalej chcú, aby sa platová tabuľka pre nepedagogických zamestnancov začínala minimálnou mzdou.

Predsedníctvo, ktoré je zároveň aj štrajkovým výborom, dnes odobrilo organizačné materiály k časovo neobmedzenému štrajku. Ten sa začne v plánovanom termíne 26. novembra, ak vláda nebude súhlasiť s ich pripomienkami.

Minister financií Peter Kažimír dnes zopakoval, že ponuka na päťpercentné zvýšenie je definitívna a nemá kam ustúpiť. Kompromisy odmietol aj šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič, podľa ktorého bol už kompromis prijatý. "Oni si musia uvedomiť aj to, či štrajkom nepoškodia svoje renomé vo verejnosti, predovšetkým tých, ktorí si budú musieť vyberať dovolenky a budú musieť byť s deťmi doma," doplnil Čaplovič.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok