Je len otázka času, kedy si po Fica príde NAKA. Podľa Kisku má strach

TA3
5.10.2021 11:04

Exprezident Andrej Kiska nedávno napísal knihu s názvom Prezident. Ide podľa neho o "prepletenec fikcie s realitou", keďže mnohí politici, o ktorých by musel písať, ak by kniha bola autobiografiou, sú stále aktívni. Viac o knihe, ale aj o tom, ako vidí súčasnú politickú situáciu, povedal Kiska v TA3.

Fico má strach

Exprezidentovi a zakladateľovi strany Za ľudí politika nechýba. "Venoval som jej viac ako osem rokov svojho života, robil som, čo som vedel, bojovali sme," povedal Kiska s tým, že svoju úlohu zohrali aj zdravotné problémy. Podľa svojich slov sa dnes skôr už len díva so smútkom v duši z Popradu na to, čo sa deje. 

Ako vidí Kiska situáciu v opozícii? Líder Smeru Robert Fico podľa neho rastie kvôli dvom veciam. "V prvom rade má strach," tvrdí Kiska. Poukázal na to, že strach je obrovským motivátorom. Podľa Kisku má Fico strach, že si poňho príde NAKA, a preto sa snaží dostať naspäť k moci. "Ja som presvedčený, že je len otázka času, kedy si poňho NAKA príde," vyjadril sa. 

"Za druhé, Fico je obrovský populista," myslí si Kiska. Fico vraj využil rozkol v spoločnosti, ktorý spôsobila otázka očkovania. "Som presvedčený, že keby Fico bol premiérom, tak je už dávno zaočkovaný," povedal s tým, že momentálne Fico stojí na čele rozhnevanej spoločnosti, a preto rastie. "Pravdaže k tomu neprispievajú ani zvady v koalícii a boj v bezpečnostných zložkách," zhrnul.

Radosť Kiskovi nerobí ani dianie v strane Za ľudí. "Snažili sme sa nájsť špičkových odborníkov, dobrých ľudí, ktorí dokážu krajinu zmeniť. Pravdaže, ako zakladateľovi je mi z toho smutno," priznal. Po rozkole v strane drží palce obom skupinám, tej okolo Márie Kolíkovej aj Veroniky Remišovej. Rozhodujúce podľa neho je, aby to s krajinou mysleli dobre.

Túžba podať posolstvo

Motiváciou pre napísanie knihy bola Kiskova túžba podať posolstvo. "Čo som prežíval v paláci, aké som mal názory na výkon a na funkciu prezidenta, ako som vnímal mnohých rôznych štátnikov a ako to funguje vo vysokej politike." 

Na výber mal autobografiu, alebo možnosť podať udalosti volnejšie a fiktívnejšie. "Pri memoároch by bolo problémom, že mnohí politici, o ktorých by som musel písať, sú pravdaže aktívnymi politikmi," vysvetlil s tým, že vždy bol za slušnosť v politike a "nebolo by slušné vyťahovať, čo sa dialo za zavretými dverami". Bez toho by však kniha bola nudná. Ako povedal, pri písaní sa usiloval, aby dej čitateľa pritiahol. 

"Je to taký prepletenec fikcie s realitou," opísal exprezident svoju knihu. "Množstvo tých zážitkov je skutočne reálnych," zdôraznil. "Sú reálne, ale celý dej je fiktívny," vysvetlil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok