Prokuratúra prikázala zastaviť trestné stíhanie v kauze búrania PKO

TASR
7.11.2012 15:59

Trestné stíhanie v kauze búrania Parku kultúry a oddychu (PKO) v Bratislave bude pravdepodobne zastavené. Krajská prokuratúra (KP) v Bratislave totiž dala policajnému vyšetrovateľovi pokyn na zastavenie trestného stíhania vo veci.

Prokuratúra prikázala zastaviť trestné stíhanie v kauze búrania PKO

Potvrdila to námestníčka KP Iveta Kopčová.

Po tom, ako Generálna prokuratúra (GP) SR zrušila uznesenie o obvinení exprimátora hlavného mesta Andreja Ďurkovského, spis sa vrátil polícii na vykonanie ďalších dôkazov. Podľa Kopčovej sa uskutočnili výsluchy svedkov a zabezpečovali sa listinné dôkazy, v dôkaznej situácii to však neprinieslo žiadnu zmenu.

Dodala, že spis už bol odoslaný policajnému vyšetrovateľovi.

Jediným obvineným v kauze PKO bol exprimátor Ďurkovský. Polícia ho na príkaz bratislavskej Krajskej prokuratúry obvinila z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku v apríli tohto roku. Uzatvorením zmluvy s Henbury Development, na základe ktorej neskôr požiadal o vydanie búracieho povolenia na budovy PKO, mal porušiť ustanovenie zákona o hlavnom meste a zákona o majetku obcí. Podľa polície malo teda podpis zmluvy odobriť mestské zastupiteľstvo.

Ďurkovský voči tomu podal sťažnosť, o ktorej rozhodla GP SR tak, že jeho obvinenie zrušila, pretože na jeho stíhanie nevidela dôvod. GP SR vo svojom uznesení tvrdila, že v roku 2006 žiadny zákon nezakazoval vtedajšiemu primátorovi uzatvoriť spomínanú zmluvu a ani v štatúte mesta nebolo ustanovenie, ktoré by mu bránilo, aby sa zaviazal odstrániť mestskú stavbu. Prokuratúra vo svojom rozhodnutí z augusta 2012 pripomenula, že štatút bol až s účinnosťou od 15. februára tohto roku doplnený o odsek, podľa ktorého podlieha súhlasu mestského zastupiteľstva odstránenie stavby s hodnotou vyššou ako 33.000 eur.

Ani zo zákona o majetku obcí podľa GP SR nie je možné vyčítať zákaz odstránenia mestskej budovy. "Mesto je totiž vyvíjajúci sa sídelný útvar, v rámci ktorého odstránenie nejakej jeho budovy spojené s pripravovaným investičným zámerom iného subjektu, nemusí automaticky viesť k zníženiu hodnoty mestského majetku," píše sa v uznesení GP SR. Stotožnila sa aj s argumentom Ďurkovského, že keď mestskí poslanci 30. júna 2005 uznesením 719/2005 schválili predaj pozemkov pod PKO, vedeli, že sa na nich má postaviť Riverside City. Poslanci v tom istom uznesení poverili primátora, aby s investorom rokoval o predaji budov.

Na rokovaní 1. februára 2007 ich informoval, že budovy sa predávať nebudú. Informáciu o plnení uznesení mestského zastupiteľstva bez otázok zobralo na vedomie všetkých 64 poslancov, ktorí sa vtedy zúčastnili na hlasovaní. Vyplýva to zo zápisnice zverejnenej na internetovej stránke hlavného mesta. "Po rokovaniach hlavného mesta so záujemcami o kúpu nehnuteľnosti sa vedenie mesta rozhodlo, že budovy sa predávať nebudú," malo znieť podľa informácií z bratislavského magistrátu zdôvodnenie splnenia úlohy primátorom, ktoré bolo poskytnuté mestským poslancom. Kedy, kto a s kým rokoval o predaji budov, nie je známe a na magistráte o tom neexituje ani žiadny písomný záznam. "Žiadnymi ďalšími, respektíve doplňujúcimi informáciami nedisponujeme," povedala začiatkom septembra TASR Martina Halušková z referátu mediálnej komunikácie hlavného mesta.

Nesplnenie úlohy rokovať o predaji budov PKO bolo jedným z dôvodov, prečo polícia exprimátora Ďurkovského obvinila. Ďalším bol podpis zmluvy o spolupráci s Henbury Development. Bývalý primátor teda svojimi, podľa polície neoprávnenými krokmi prispel k možnosti zbúrať PKO, čím by mestu vznikla škoda viac ako 4,6 milióna eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok