Kaliňák odmení záchranárov, ktorí pomáhali po páde mosta

SITA
7.11.2012 15:12

Záchranári, ktorí minulý týždeň zasahovali po páde mosta pri Kurimanoch, si zaslúžia mimoriadne odmeny, vyhlásil dnes minister vnútra Robert Kaliňák. "Bezpochyby ich dostanú, ale to je vždy a to je pravidlo, ktoré nie je ničím výnimočné. To nasadenie, ktoré tam bolo, bolo aj pre mňa prekvapivé," povedal minister vnútra.

Kaliňák odmení záchranárov, ktorí pomáhali po páde mosta
SITA

Záchranári podľa Kaliňáka musia vždy dodržiavať určitý postup, ktorý nesmie ohrozovať ani ich samotných. "Ale v prípade krajnej núdze, a toto určite bola, neplatia žiadne pravidlá," dodal šéf rezortu vnútra, ktorý vyzdvihol, že záchranári vyťahovali ľudí zo sutín aj napriek tomu, že nevedeli, v akom stave sú zvyšné konštrukcie. "Preto si hovorím, že určite si zaslúžia mimoriadnu odmenu a pozornosť," poznamenal.

Fakt, že miesto nehody bezprostredne po tragédii nenavštívil minister dopravy Ján Počiatek, Kaliňákovi neprekáža. Keby tam bol, aj tak by sa nič nezmenilo a ani v prípade lesného požiaru na mieste nebýva minister pôdohospodárstva, argumentuje Kaliňák. Pozornosť treba podľa neho upriamiť na záchranárov, ktorí pomáhali, aj keď všade padali

Na Spiši pri Kurimanoch sa minulý týždeň v piatok po 14:00 zrútila nosná konštrukcia mosta vo výstavbe na diaľnici D1. Pri nešťastí zahynuli štyria robotníci, dvanásti sa ťažko či ľahšie zranili.

Poisťovňa po nehode mosta odhaduje dvojmiliónové škody

Škodu približne dva milióny eur predpokladá po tragickej nehode pri výstavbe mosta pri Kurimanoch poisťovňa Kooperativa, ako generálny poisťovateľ stavby diaľničného úseku D1 Jablonov – Jánovce. Ako agentúru SITA informovala vedúca oddelenia marketingu Kooperativa poisťovňa Vienna Insurance Group Erika Barkolová, z odhadovanej dvojmiliónovej škody "sú predpokladané náklady na poistné plnenia z poistenia majetku a strojov 1,3 milióna eur a predbežné náklady na poistné plnenia za škody na zdraví 650-tisíc eur". Definitívnu výšku škody poisťovňa určí po odprataní trosiek na mieste nešťastia.

Poisťovňa ubezpečuje, že je pripravená plniť si záväzky vyplývajúce zo zodpovednostného poistenia v maximálnej možnej výške. "Urobíme tak až po vyjasnení zatiaľ nie celkom zrejmých dodávateľských a odberateľských vzťahov medzi jednotlivými subjektmi, ktoré sa na výstavbe diaľničného mosta č. 206 podieľajú a takisto po vyjasnení miery ich zavinenia," dodáva sa v stanovisku.

Tragická nehoda pri výstavbe diaľničného mosta č. 206, ktorý je súčasťou stavby diaľničného úseku D1 Jablonov - Jánovce, sa stala v piatok 2. novembra po 14:00. Poistnú udalosť nahlásili Kooperative večer v ten istý deň. "Na miesto tragédie poisťovňa Kooperativa vyslala v utorok 6. novembra expertov v odboroch stavebníctva a statiky stavebných konštrukcií," priblížila doterajší postup Barkolová. Pri zrútení nosnej konštrukcie mosta vo výstavbe na diaľnici D1 na Spiši pri Kurimanoch zahynuli štyria robotníci. Dvanásti ľudia sa zranili ťažko alebo ľahko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok