Občania budú platiť tzv. koncesionárske poplatky aj naďalej

TASR
7.11.2012 14:43

Takzvané koncesionárske poplatky za Rozhlas a televíziu Slovenska (RTVS) 31. decembra 2012 nezaniknú, ale budú sa platiť aj naďalej. Prezident SR Ivan Gašparovič totiž podpísal zákon o úhrade za služby verejnosti poskytované RTVS, ktorý poplatky ponecháva v platnosti.

Občania budú platiť tzv. koncesionárske poplatky aj naďalej
SITA

Výška úhrad za službu verejnosti sa pritom meniť nebude. Fyzická osoba, ktorá odoberá elektrinu, by teda naďalej mala platiť 4,64 eura mesačne.

Zrušenie koncesionárskych poplatkov od januára 2013 presadila ešte koalícia Ivety Radičovej. RTVS sa mal od nového roku financovať zo štátneho rozpočtu sumou minimálne 90 miliónov eur. V budúcom roku by to bolo viac ako 98 miliónov eur. Prijatím predloženého zákona z dielne rezortu kultúry sa však ponechá v platnosti existujúci systém financovania verejnoprávneho vysielateľa. "Právna úprava sa predkladá s cieľom zachovať nezávislosť verejnoprávneho vysielateľa, ktorá by bola do veľkej miery ohrozená v prípade, ak by hlavným príjmom RTVS bol príspevok zo štátneho rozpočtu," vysvetľuje ministerstvo.

Telerozhlas v prvom roku po fúzii Slovenského rozhlasu a Slovenskej televízie vyzbieral na koncesionárskych poplatkoch necelých 74 miliónov eur. Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) však už v minulosti naznačil, že by zvyšná suma nevyhnutná na plnohodnotnú existenciu média mohla pochádzať zo zmluvy so štátom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok