BMW iX5 Hydrogen. Vodíkové SUV budúcnosti

TA3/SZ
2.10.2021 20:00

BMW okrem vývoju elektromobilov vkladá úsilie aj do vývoju vodíkového pohonu. Príkladom je prototyp SUV modelu iX5 Hydrogen, ktorého pohonná sústava generuje až 374 koní.

BMW iX5 Hydrogen. Vodíkové SUV budúcnosti
BMW

Vodík ako alternatíva

Celý automobilový priemysel prechádza na elektrický, prípadne hybridný pohon. Výnimkou nie je ani automobilka BMW, ktorá popri elektromobilite vkladá prostriedky aj do vývoja vodíkového pohonu. Ideálnym príkladom je prototyp iX5 poháňaný vodíkovými palivovými článkami a elektrickým pohonom. BMW využíva palivové články od Toyota Motor Corporation, na vývoji ktorých sa automobilka BMW spolupodieľala. Celý pohonný systém vrátane zväzkov palivových článkov si BMW vyvinulo samo. iX5 je teda elektrickým vozidlom, ktoré v palivových článkoch premieňa vodík na elektrickú energiu slúžiacu priamo na pohon auta.

BMW iX5 BMW

Tankovanie takéhoto vozidla zaberie len cca 4 minúty, čo je v porovnaní s dĺžkou nabíjania elektromobilu slušný údaj. Aktuálne je však najväčším problémom vodíkových aút infraštruktúra čerpacích staníc vodíku, ktorých je v porovnaní s nabíjačkami elektromobilov žalostne málo.

BMW iX5 BMW

Systém palivových článkov generuje výkon 170 konských síl. Elektrická energia vyrobená týmito článkami je rovnako ako u hybridného elektrického vozidla s benzínovým motorom uložená dočasne v zásobníkoch energie. Energia zo zásobníkov je využívaná len po určitý čas, napríklad pri potrebe vyššieho výkonu pri predbiehaní. Kombinovaný výkon systému je teda 374 koní. Predprodukčné vozidlá by mali schádzať z výrobnej linky koncom roku 2022. Či sa však dočkáme aj sériovej výroby ukáže čas a další vývoj tejto technológie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok