Vodohospodári ukončili rekonštrukciu Ľadova, plánujú začať s napúšťaním

TA3 TASR
2.10.2021 15:53

Slovenský vodohospodársky podnik po kolaudačnom konaní ukončil rekonštrukciu vodnej nádrže Ľadovo neďaleko Lučenca. V týchto dňoch tak plánuje začať aj s jej napúšťaním.

Vodohospodári ukončili rekonštrukciu Ľadova, plánujú začať s napúšťaním
TASR/Branislav Caban (ilu)

Pre TASR to uviedol hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Bocák. „Rekonštrukcia bezpečnostného priepadu vodnej stavby Ľadovo bola ukončená, čakáme na schválenie nového manipulačného poriadku. Zo strany SVP boli ukončené aj práce na odstraňovaní sedimentov z vodnej nádrže,“ uviedol Bocák. Ako dodal, napustenie Ľadova na prevádzkovú hladinu bude závisieť od aktuálnych hydrologických podmienok.

Dôvodom vypustenia nádrže bola rekonštrukcia združeného funkčného objektu. Ten bol podľa Slovenského vodohospodárskeho podniku poškodený natoľko, že ho nebolo možné sanovať bežnou opravou a vodohospodári ho museli prebudovať nanovo. Cena rekonštrukcie vodného diela presiahla 1 360 000 eur.

Vodná stavba Ľadovo je v prevádzke 54 rokov a slúži na transformáciu povodňovej vlny, vyrovnávanie prietokov pod nádržou, športové rybárstvo i rekreáciu. Návštevníci sa navyše k vodnej nádrži už čoskoro dostanú po zrekonštruovanej ceste. Samospráva Lučenca aktuálne vykonáva stavebné úpravy miestnej komunikácie, práce by mali byť ukončené koncom októbra.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok