Skvelý tip na stredomorské poznávanie Malty v októbri

CK Satur/PR
1.10.2021 15:43

Na ostrove Malta sa stále niečo deje. Aj v období jesene je plná vzruchov, života, najkrajších západov slnka, kamenných uličiek, čo nezabudli rozprávať svoje legendy a príbehy, a preto vám prinášame skvelé tipy, prečo si predĺžiť leto práve tu!

Skvelý tip na stredomorské poznávanie Malty v októbri
CK SATUR

Päť drobných ostrovov, čo ležia necelých 100 km od Sicílie sú dnes pozostatkami pevninského pásu, ktorý spájal Európu s Afrikou. Malá Malta s rozlohou ako Košice a ešte menší ostrov Gozo s rozlohou ako Poprad, patria medzi historické skvosty našej planéty. Všakovaký mix od Feničanov, Grékov, Rimanov, Arabov a byzantského či koloniálneho obdobia utvoril z tohto vápencového súostrovia, na ktorom nie je ani jeden vodný tok, priam magické miesto. Aktuálne sa jedná o bezpečnú krajinu, keďže vstúpiť môžu očkované osoby a užívať si tak tajomné spoznávanie ostrovov. 

Cesta plná farieb, vôní a mimoriadnych zážitkov

Pri poznávacom zájazde na Maltu a Gozo budete so sprievodcom CK SATUR obdivovať tri opevnené mestá – Senglea, Cospicua a Vittoriosa, čo chránia kamenné hradby, pod ktoré sa podpísali rytieri rádu johanitov. Dovoľte si tu stratiť sa v pokojných zákutiach uličiek, vychutnajte si atmosféru drobných kaviarní, no hlavne sa nechajte uniesť čarovným výhľadom na hlavné mesto Vallettu, ktoré má najviac historických pamiatok na svete na tak malej ploche.

Valletta plná obdivu

Na konci 16. storočia vystavali rytieri sv. Jána mesto z pieskovca, ktoré sa aj dnes teší veľkému obdivu. Aj keď má len rozlohu 0,5 km2 vzniklo tu viac ako 300 budov v renesančnom a barokovom slohu. Názov mesta Valletta je odvodený od rytierskeho veľmajstra La Valette, ktorý obránil Maltu pred Turkami. Medzi obľúbené miesta patrí palác Veľmajstrov, Národná knižnica alebo Katedrála sv. Jána.

CK SATUR CK SATUR

Výlet do stredu ostrova

Na Malte sa nachádza veľa zaujímavých miest a jedným z nich je i netypický kostol v Moste, či stredoveké mesto na skalnatej vyvýšenine obklopené opevnením Mdina, ktoré sa pýši katedrálou, považovanou za klenotnicu náboženského umenia. Rabat je prešpikovaný katakombami, kláštormi a kostolmi. Juhovýchodná časť sa pýši koralovými jaskyňami Blue Grotto, ku ktorým sa dá odviesť loďou, ako aj jedinečný chrámový komplex Hagar Qim zo zoznamu UNESCO, či megalitické chrámy Mnajdra.

CK SATUR CK SATUR

Poznávanie ostrova Gozo v stredomorskom víre

Stačí len 30 minút plavby loďou a ocitnete sa na ostrove Gozo, kde Odyseus strávil 6 rokov a podľahol tu šarmu bohyni Kalypso. Staré dedinky, kľukaté cestičky a neopakovateľné výhľady na krajinu a more ako i pamiatky neoceniteľnej historickej hodnoty, medzi ktoré patrí chrámový komplex Gigantija starý 5500 rokov, radia Gozo za výnimočný ostrov. Spomedzi prírodných lákadiel, medzi najzaujímavejšie patrí „Vnútorné more“ zaliate krištáľovo modrou vodou. Čaká vás ochutnávka miestneho vína. Na farme Ta'Mena sa dozviete čo-to o výrobe olivového oleja. Uvidíte citadelu v meste Victoria, kde bude aj voľno na nákupy tradičných suvenírov.  

CK SATUR CK SATUR

Aktuálne informácie ohľadom podmienok vstupu na Maltu a návratu na Slovensko nájdete v covid mape od CK SATUR.

TIPY, AKTUALITY A ZAUJÍMAVOSTI O CESTOVANÍ VÁM PRINÁŠA CK SATUR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok